Tuesday 1 November 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The Telegraph, 2011-11-01
Ai Weiwei, den kontroversiella aktivist-konstnär som greps av Kinas hemliga polis i 80 dagar tidigare i år, har drabbats av ett krav på £ 1.5m i restskatt.
Steget att döma till 15.220.000 yuan i restskatt verkar ha lagt herr Ai tillbaka på kollisionskurs med de kinesiska myndigheterna efter att han omedelbart smädat skatteutgifterna som "rån" i ett sarkastiskt inlägg på sin Twitter microblog.

"Polisen har försökt att pressa mig att bara betala räkningen, försökte skrämma mig, varnade för att om jag inte betalar jag kommer att vara i mer problem", sade en rasande Herr Ai till The Telegraph per telefon.

"Kina är så rik och mäktig, men det är ett land utan lag."

Skattekravet, som meddelades av två tjänstemän som kom till herr Ai's Beijing studio på tisdag förmiddag, är den senaste i sammandrabbningen mellan Kinas regim och herr Ai som upprepade gånger använt sitt kändisskap för att uppmärksamma bristen på medborgerliga och politiska rättigheter i Kina . Read more .....


The Telegraph, 2011-11-01
Kinesiska myndigheterna vill ha 15m yuan (£ 1.5m) i kvarskatt och böter från den frispråkige kinesiska konstnären Ai Weiwei. Här är en tidslinje över hans liv och tvisten:
1957: Ai Weiwei föds i Beijing, son till en av Kinas mest berömda poeter, Ai Qing, en medlem av kommunistpartiet.

1981 till 1993: bor i USA, mestadels i New York, skapar konceptuell konst.

1993: åter till Kina och hjälper etablera experimentella konstnärsområdet "Beijing East Village.

2008: co-designer till Pekings Fågelboet stadion för OS.

2009: publicerar en lista med 5 835 namn på studenter som dödades i jordbävningen i Sichuan 2008 på sin blogg. Detta ledde till hans blogg stängdes ner och att han greps och misshandlades av polisen för hans försök att vittna till förmån en kollega i utredningen, Tan Zuoren, om att undermålig konstruktion var orsaken till studenternas dödsoffer i jordbävningen.

Mars 2010: deltar i ett evenemang med titeln "Digital aktivism i Kina" på Paley Media Center i New York.

Oktober 2010: utställning av hans konstverk Sunflower, som består av över hundra miljoner porslin "frön" (solrosfrön) i den prestigefyllda Turbine Hall of Londons Tate Modern Gallery.

Nov 2010: satt i husarrest av den kinesiska polisen för att förhindra de planerade demonstrationerna mot rivningen av hans Shanghai studio.

Jan 2011: Kinesiska regeringen ger order om rivning av hans ateljé.

April 2011: arresterades på Beijings flygplats strax före han skulle flyga till Hong Kong

Juni 2011: släpptes mot borgen efter nära tre månaders frihetsberövande anklagad för skattefusk. Kinesiska myndigheter sade att han erkänt skattefusk men hans familj förnekar han undanhållit skatter. De säger att han är anklagad för att ha kritiserat den kommunistiska regeringen.

Oktober 2011: Krävs på kvarskatt och böter betala 15m yuan ( 1,5 miljoner $ ). AI säger att han inte kan besvara kravet förrän företagets räkenskapsböcker är tillbaka och han kan diskutera saken med hans tidigare kontorschef och revisor. Han har inte fått träffa dem. Read more ....

No comments:

Post a Comment