Sunday 2 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-10-02
Myndigheterna i Peking håller en grupp aktivister i husarrest och administrativt frihetsberövande efter att de försökt registrera sig som oberoende kandidater i parlamentsvalen, som vanligtvis styrs av det styrande kommunistpartiet.

"Alla 13 av oss oberoende kandidater är nu under bevakning", säger Han Ying, som försökt att ställa upp i val till den lokala nivån av hennes nationella folkkongressen (NPC).

Försöket från vanliga medborgare att ställa upp mot Parti-kandidater som inte är vana vid politisk oppositionen, har spridit sig över hela Kina, med aktivister som samordnar sina försök på nätet, kampanjar på varandras vägnar, och förmedlar råd och tips.

Regimen försöker med polis och andra organ stoppa denna utveckling.

"Det finns en hel del civilklädda officerare nära mitt hus, och polisen komma hem till mig varje dag för att stoppa mig från kampanjer och för att stoppa mig från mötet med journalister", sade Han, från en källarlokal i ett annat hyreshus där hon var hålls. Read more ....


Washington Post, 2011-10-02
Beijing - I ett lugnt och lummig område i Beijing, har en kvinna befunnit sig i påtvingad isolering i husarrest i sitt hem på femte våningen. Hennes ogärning: att vara gift med en Nobelpristagare som den kinesiska regeringen kallar en brottsling.

Under året som gått efter att fängslade förkämpen för demokrati Liu Xiaobo fick priset, har hans fru Liu Xia också blivit en fånge. Hon har till stor del hållits isolerade, i praktiken i husarrest av polisen, utan telefon eller internet och förbjudna från att se alla utom ett fåtal familjemedlemmar.

"Liu Xia har skurits av från kommunikation med omvärlden, och lever ett ensamt och förtryckt livet", säger Peking aktivisten Zeng Jinyan, hustru till en annan välkänd dissident som har uthärdat anfall av övervakning och trakasserier. "Det har redan varit ett år, jag vågar inte tänka mig hur mycket längre hon orkar bära denna smärta."

Nobelpriset tillkännagavs 8 oktober förra året och Kinas förföljda och oliktänkande gemenskap jublade och förde samtal med USA, Tyskland och andra för Lius frigivning. Men regimen i Beijing rasade, och myndigheterna trakasserade och fängslade dussintals av hans anhängare under veckorna som följde. Read more .....


The Guardian, 2011-09-16
Sociala medier hjälper växande antal aktivister att kampanja i lokala opinionsundersökningar - och myndigheterna slår tillbaka.
Som val-dagordningar kanske de inte verkar särskilt radikala: Yang Lingyun, en 40-årig kvinna, oroar sig för hennes stökigt bostadsområde. Zheng Wei vill hjälpa invånarna brottas med en byte av energileverantörer.

Men de två kvinnornas blygsamma manifest kan ge dem i trubbel med myndigheterna, liksom många fler kinesiska medborgare som vill ställa upp i lokala val. Peking-Polisen grep dem - och 10 fler blivande kandidater - i flera timmar på fredagen, efter att de träffades för att diskutera huvudstadens kommande omröstning. Röstning är inte en verksamhet de flesta förknippar med Kina. Men vart femte år har medborgarna möjlighet att välja sina ombud för lokalbefolkningens kongresser, den lägsta organet i det parlamentariska systemet och de enda som bestäms genom direkta val.

Platserna i kongresserna är vanligtvis besatta av noggrant utvalda kandidater, men i teorin kan vem som helst ställa upp om 10 väljare backar upp dem. Medan Peking har en handfull oberoende representanter, Yang, Zheng och deras vänner är en del av en våg av människor som söker använda denna lag i denna valsäsong, som började i somras och pågår fram till nästa år. Li Fan, Kina Institute tankesmedjan, uppskattar att det finns tiotusentals "Citizen kandidater" den här gången. "För det första har människors medborgerliga rättigheter och medvetenhet har förbättrats", sade han. "För det andra är relationen mellan staten och regeringen värre än tidigare. Människor som arbetar med frågor som skydd, uppsägningar och bostäder inte har andra metoder ... för det tredje, Weibo [Kinas Twitter-liknande microblog tjänst] spelar en viktig roll."

"Under 2006 fick media inte rapportera [om oberoende kandidater]. I år är sociala medier en plattform för människor att kommunicera tankar, utbyta idéer och stötta varandra."

Oberoende representanter postar meddelanden på Weibo, ladda upp videoklipp, och producera kampanj t-shirts. Zheng och hennes vänner har stort rött skärp och en stor banner som säger: "Ärade att delta i valet för folkets kongress". Men deras iver besvarats av officiella försök att hindra dem. Trots fredagens gripanden, anses Beijing vara en av de mer toleranta områden. Myndigheter på andra ställen har använt teknikaliteter att diskvalificera blivande kandidater, har hotat nominators och har trakasserat dem som vill ställa upp. Read more .....

No comments:

Post a Comment