Friday 28 October 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-10-27
Politikern blir den första oberoende kandidaten som vinner val i Kinas huvudstad.
En kvinna i Beijing har blivit den första personen i staden som inte godkänts av det styrande kommunistpartiet som vunnit nomineringen som distriktets kandidat till det lokala parlamentsvalet.

"Under de senaste dagarna har jag blivit trakasserade, övervakats och utsatts för påtryckningar att dra sig ur valet" sade Han Ying i en intervju efter att hennes nominering tillkännagavs.

"Jag har fått min mobil beslagtagen, olagligt haft sökt, olagligt fängslad och tvingas till" samtal " mitt i natten ... De har sett allt jag har gjort," sa Han.

Dussintals politiska aktivister över hela Kina har anslutit sig till kampanjen att lämna in ansökningar för att kandidera till valet, trots officiella varningar att det inte finns "något sådant" som en oberoende kandidat. Read more ......


Radio Free Asia, 2011-10-27
En bomb har exploderat vid en statlig byggnad i en stad i Tibets Chamdo län och kinesiska säkerhetsstyrkor har förseglats av området, enligt tibetanska källor.

Explosionen i Dzagyu Karma kommer mitt i stigande protester, varav 10 självbränningar i år, mot det kinesiska styret i Tibet.

"I den tidiga gryningen den 26 oktober, var det en explosion i en kommunal byggnad," sade en medlem av Indien-baserade tibetanska exil parlamentet till RFA på villkor om anonymitet och citerar källor i Tibet.

"Inga dödsoffer har rapporterats," sade han. "Detta kan bero på att ingen finns kvar i huset över natten."

Väggar av byggnaden hade också målats med slagord i rött som kräver självständighet för Tibet, och broschyrer var utspridda i området, tillade han.

"Nu har polisen och soldater blockerade båda sidor av bron, och ingen tillåts att passera bron. Read more ....


The Telegraph, 2011-10-27
Kinas "nätanvändare trotsar censur och misshandel för att exponera en plågad en blind advokat, Chen Guangcheng.
Polisen log kvinnans ansikte med en hörbar smäll. Stående bara fem fothög i träningsbyxor, knappt i höjd av hennes angripares epåletter, tog hon slaget utan ett rop.

Denna scen bevittnades av The Daily Telegraph på onsdagen i en liten polisstation nära en by i Shandong-provinsen i nordöstra Kina, som har blivit en magnet för aktivister som protesterar mot ett mörkt hörn av den kinesiska staten som agerar utanför lagen.

Kvinnan som tog slaget, 30-åriga Wang Xuezhen, är en av en ström av människor som har aktiverat sig över internet och rest till Dongshigu byn för att stödja en man som de anser förföljs, en blind advokat som heter Chen Guangcheng .

Snubblande ut från polisstationen och hållande om sitt svidande ansikte, fick Fröken Wang bittert en sanning om dagens Kina: landets laglöshet börjar med själva lagen.

Sedan satte hon på sin mobiltelefon och bad en vän att posta ett meddelande på Weibo, Kinas version av Twitter, och förmedla nyheten om misshandel till världen. Read more ....

No comments:

Post a Comment