Saturday 29 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The New York Times, 2011-10-26
Beijing - Politisk censur i denna auktoritära stat har länge varit hårdhänt. Men hittills har det kommunistiska partiet tolererat en smygande liberalisering i populärkulturen, stillatigande låtit allt från populära knockoffs av "American Idol"-stil talangjakter till mikrobloggar som låter mediekoncerner frodas och låtit folk lufta ur sig sitt missnöje.
Nu verkar den som om regimen säger "nu är det nog."

Vare sig skrämd av folkliga uppror över världen, ett kommande ledarskapsskifte inom Partiet eller av sina medborgares "allt mer provocerande smak", föreslår de kommunistiska ledarna nya begränsningar för medier och Internet som inkluderar några av de mest restriktiva åtgärder hittills.

Det mest slående exempelet inträffade i tisdags, när den statliga förvaltningen av radio, film och TV tillsade 34 större satellit-tv stationer att begränsa sig till högst två 90-minuters underhållning per vecka, och tillsammans 10 i landet. De har också fått order att sända två timmar av statligt godkända nyheter varje kväll och att bortse från tittarsiffror i sina programbeslut. Ministeriets åtgärder ska träda i kraft den 1 jan syftar till att utrota "överdriven underhållning och vulgärt tendenser." Read more ....


Dalai Lama säger att Kinas politik i Tibet är orsaken till självbränningarna
The Washington Post, 2011-10-29
TOKYO - Tibets landsflyktige buddhistiska ledare, Dalai Lama, pekade på vad han kallade Kinas "hänsynslös politik" som orsak till den senaste tidens dödsfall av tibetanska munkar som satt eld på sig själva i protest.

Dalai Lama uppmanade regimen att ändra sin inställning till Tibet.
"För deras eget intresse, inte bara intresset för vissa slags problem här och där, utan för hela landets framtid de har att agera (med) realistisk politik", sade han till reportrar på lördag på ett hotell i Tokyo , under sitt besök för att hedra offren för den förödande 11 mars tsunamin.

Minst nio tibetaner i övre tonåren och 20-årsåldern har självoffrat sig sedan mars i protest mot kinesiskt styre, och fem av dem har dött av sina skador. Många tibetaner anser att Dalai Lama som sin rättmätiga ledare. Read more .....


Radio Free Asia, 2011-10-29
Kinesiska myndigheter har stängt inflytelserika etniska mongoliska webbplatser efter växande online ilska över mordet på en herde av en han-kinesisk oljatrucksförare då herden protesterade mot förstörelsen av traditionella betesmarker i Inre Mongoliet, enligt en människorättsgrupp.

"Popular mongoliska webbplatser inklusive Boljoo (www.boljoo.com), mongoliska BBS (www.mglbbs.net) och Medege (www.medege.com) har stängts", sade USA-baserade Southern Mongolian Human Rights Information Center (SMHRIC), som noga övervakar situationen för mänskliga rättigheter i Kinas norra delen av Inre Mongoliet. Read more ...


The Tibet Post, 2011-10-29
Dharamshala: - Den kinesiska angreppet på den tibetanska intellektuella diasporan fortsätter. Kinesiska myndigheterna i östra Tibet (Ch: Sichuanprovinsen) har dömt en tibetansk lärare och författare till tre års fängelse på okända anledningar, enligt tibetanska källor.

Jolep Dawa, 39, fick sitt straff av en domstol i Barkham (på kinesiska, Ma'erkang) i Ngaba (på kinesiska, ABA) prefekturen, sade Indien-baserade munkar Kanyag Tsering och Lobsang Yeshe, med hänvisning till källor i Tibet.

"Det fanns ingen klar anledning till hans gripande," säger Tsering och Yeshé. Karze och Ngaba i östra Tibet har varit centrum för en serie sjävbränningar och protester av tibetaner mot det kinesiska styret. Read more ....


The Independent, 2011-10-29
Hillary Clinton, ska enligt en rapport postat av Wikileaks, ha kallat Kina "USA: s bankir". Med eurons räddningspaket som bett Kina's regim att köpa upp till € 70 miljarder i europeiska obligationer, ser det ut som nationen har fått en annan stor kund.

Detta är en del av en större förändring i Kina's Regim's globala roll. Kina har fyrdubblat storleken på landets ekonomi sedan 2001, så det är ingen överraskning att det nu är så central för internationella ekonomiska och politiska frågor.
Om Kina köper stora mängder euroobligationer, kommer förbindelserna med EU att förändras. Kina kommer att få hävstång för att främja sina strategiska intressen med unionen - marknadsekonomisk status, EU: s vapenembargo och behovet av att ha större tillgång till europeisk teknik.

EU i sin tur kommer att behöva överge några av sina mer önskvärda språk, och bli mer pragmatisk i sitt tal om mänskliga rättigheter.

I slutändan kommer EU att behöva en mycket mer sofistikerad ram inom vilken det kan förhålla sig till Kina's regim. Kina förväntar sig nu en dialog - på lika villkor. Read more ....

No comments:

Post a Comment