Wednesday 19 October 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Washington Post, 2011-10-19
DHARMSALA, Indien - Dalai Lama fastade och ledde böner på onsdagen för att hedra nio tibetaner som satt eld på sig själva i protest mot Kinas hårda grepp över buddhistiska praxis i Tibet.

En 90-minuter lång bön av Dalai Lamas Tsuglakhang i tempel i norra indiska staden Dharmsala, var för att hedra munkarna, fd munkar och en nunna som har självoffrat sig sedan mars där de kräver religionsfrihet.

De är i övre tonåren och tjugoårsåldern, minst fem har dött av sina skador, medan tillståndet för de övriga fyra inte är känt.

I tjänsten, uppmanade den nyvalda premiärminister för den tibetanska regeringen i exil, Lobsang Sangay, Kina's regim för att stoppa förtrycket i Tibet och uppmanade FN att skicka undersökande team till Himalaya.

"Vi skulle vilja vädja till den kinesiska regeringen att omedelbart upphöra med sin repressiva politik i Tibet, och att lösa Tibetfrågan genom fredliga medel", sa Sangay. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-18
Myndigheterna i Beijing har varnat medborgarrättskämpen Hu Jia att inte ge några fler intervjuer till utländska medieorganisationer och att hålla sig borta från ytterligare aktivism.

Men aktivisten har ifrågasatt lagligheten i regeringens beställning.

Hu, som steg till en framträdande plats i medborgerliga rättigheter community för hans förespråkande uppdrag av AIDS-patienter, blev utsläppt från ett treårigt fängelsestraff för omstörtande verksamhet i juni, men har utsatts för ständiga trakasserier av polisen, sa en Hong Kong-baserade Rights Group.

Hu har blivit varnad att inte ge intervjuer till utländska medieorganisationer och att ge upp sina rättigheter kampanj aktiviteter, sade Kinas Rights Defenders hemsida. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-18
Hundratals vanliga kineser med klagomål mot regeringen hålls i ett inofficiell häktet i närheten av Beijing medan landets ledare har ett toppnivåmöte.

Framställarna som hålls i Jiujingzhuang fånglägret sedan måndag kväll, sade på tisdagen att oidentifierade män hade slagit några av dem.

"Tidigt i morse klockan 3:00 kom en polis, en del privata säkerhetsvakter, och fyra eller fem inhyrda ligister in och försökte dra ut några av oss", säger Huangshan-baserade framställaren Zhang Meijuan.

"Vi vägrade att gå med dem, eftersom de inte visade någon identifikation, och vi visste inte vilka de var", sade han.

"De slog oss", sade hon och tillade att det finns minst 200 framställare som fortfarande hålls i centrum. "De lämnade oss bara när alla gjorde gemensamt motstånd mot dem."

Hon sa att fyra av framställarna lidit "olika nivåer av skador."

Wu Changzhong sa att han hade lidit benskador i attacken. "De drog av delar av mitt hår, och en av mina ben är skadade och jag kan inte röra min arm", sa han.

"Dessa ligister har anställts av regeringen", sade han om hans angripare. "De drog oss ut och attackerade oss i mitt i natten."

Framställare och fånge Wang Jingfeng sade att han hade tagit del av polismannens registreringsnummer. "De människor som faktiskt attackerade mig var kriminella gängmedlemmar från Peking", tillade han.

Attacken kom som Kinas styrande kommunistparti genomförde ett årligt ledarskapsmöte i Peking.

Pekingpolisen slår vanligtvis ner på framställare och aktivister runt viktiga politiska händelser och årsdagar.

Kinas styrande kommunistparti ledare träffas i Peking för att diskutera "kulturella reformer", som vissa tolkar som en skärpning av kontroll över media och Internet, inför ledarmöten planerade till nästa år. Read more ....


The Independant, 2011-10-19
Kinesiska myndigheterna har gjort det omöjligt för munkarna att leva sina religiösa liv
Av Clifford Coonan och Andrew Buncombe i Peking och Delhi
Slaget om kroppar och sinnen mellan tibetanska präster och de kinesiska myndigheterna verkar ta ett allt våldsammare och dödlig tribut efter att två demonstranter sköts och skadades av polisen och en ung buddhistisk nunna brände sig till döds.

Rapporter inifrån Tibet säger att 20-åriga Tenzin Wangmo, en medlem av Mamae Dechen Choekhorling nunnekloster, dränkte sig själv i bensin, skanderade slagord och sedan tände eld på ig själv på måndag eftermiddag. Hon dog på platsen.

Den unga kvinnan är den nionde tibetan som har självbrännt sig i år i protest mot Kinas politik i regionen och den första kvinnan som har gjort det. Sju av de nio är munkar från Kirti kloster i Ngaba län, som ligger bara ett par miles från Tenzin Wangmo nunnekloster. Upp till fyra tros ha dött.

"I detta område är situationen mycket dålig. Detta är det enda sätt de känner att de kan skicka ett meddelande ", säger Lobsang Choedak, som är baserad på en av Kirti klostrets syster anläggningar i Dharamsala, norra Indien. "Jag är rädd [vad händer] om regeringen inte stoppar vad den gör. Jag är verkligen rädd för hur många människor som kommer att dö. " Read more ....


International Herald Tribune, 2011-10-18
Beijing - De har överösts med pinnar eller jagats av stenkastande säkerhetsagenter. Vissa har blivit slagna, rånade och dumpade i avlägsna fält utan mobiltelefoner eller pengar.
Under året efter den blinda advokaten Chen Guangcheng släpptes från fängelset och snabbt fängslades i husarrest i sitt hem, har en rännil av modiga själar blivit avvisade efter försök att tränga in avspärrningen av betalda ligister som stöter bort besökare från byn i östra Shandongprovinsen. Utländska journalister och europeiska diplomater som har försökt att träffa honom ha klarat sig lite bättre.

Men under de senaste två veckorna, har rännilen av blivande besökarna blivit en kampanj, med massor av beundrare och aktivister från hela landet som inleder resan, säger människorättsgrupper. Inspirerad av en ström av microblog meddelanden som ibland överväldigar statliga censorer, blir dessa tillfälliga rättighetsaktivister och deras online-anhängare fortfarande bryskt avvisade.

Men deras kampanj - Operation frisläpp Chen Guangcheng - drar ökad uppmärksamhet till Shandong partifunktionärer som i åratal kämpat för att tysta denna typ av utomlagliga straff som Peking föredrar att hålla under tysthet

"Jag kunde inte tro att något så mörkt och ont kan hända i mitt land, så jag var tvungen att se det själv," sade Hu Xuming, 38, en datorförsäljare, förklarar varför han gick med en grupp på fem personer, som alla blev angripna det ögonblick deras fordon körde upp vägen till byn, Dongshigu. Read more ...

No comments:

Post a Comment