Thursday 29 September 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-09-28
Säkerheten dras åt inför nationaldagen.
Tusentals vanliga kineser med klagomål mot regeringen samlas i huvudstaden inför en viktig politisk årsdag, polisen intensifierar sitt arbete med att hindra dem från att resa till Beijing och avhysa de som anlänt.

"Det finns fler och fler framställare nu", sade en sökande från närliggande Hebei med tillnamnet Cai. "Polisen kör bort dem. Flera Busslaster har förts bort [på tisdagskvällen]," sade han på onsdagen.

Säkerheten är tight i huvudstaden då Beijing växlar upp för att markera den 62: a årsdagen av grundandet av Folkrepubliken Kina på lördagen, med polisen som gör svep på folk som kommer från andra orter, särskilt runt den södra järnvägsstationen, där Kinas armé av framställare tenderar att samlas.

"De tar bort en del, men fler och fler anländer", säger Cai.

Han sade att en stor folkmassa hade samlats utanför den centrala regeringens kontor för klagomål.

"Det var många människor, måste ha varit tusentals", sade han.

En annan framställare från Hebei med tillnamnet Wang sade att hon hade flytt hemstaden inför hårdare tag av polisen som håller framställare i husarrest för att förhindra dem från att resa till Beijing. Read more ....


Asia Times, 2011-09-29
Beijing - När Internet aktivisten "Huaguoshan Zongshuji" publicerade en undersökning av lyxklockor som bärs av kinesiska regeringstjänstemän den här månaden, berömdes det av de statliga medierna. Ändå, en kort tid senare censurerades hemsidan - vilket kastar ljus över hur orolig enpartistaten är för hur korruptionen påverkar deras position.

Regeringen leder en kampanj mot korruption med växande frustration. Detta har inkluderat användningen av dödsstraff för att sätta exempel på tjänstemän som överskrider gränsen. Förra månaden var det tidigare ordförande och general manager i Sichuans gren av China Mobile, världens största mobiloperatör, som dömdes till döden med två års uppskov för att ta mutor. En "två-års respit" som i de flesta fall innebär att med gott uppförande omvandlas straffet till livstids fängelse. Read more .....


Phayul, 2011-09-29
Dharamshala September 29: Självbränningen av två Kirti munkar, Lobsang Kalsang och Lobsang Kunchok har rört upp internationellt stöd och lett till omfattande protester från tibetaner i exil.

USA har i ett uttalande på måndagen uppmanat Kina att respektera de mänskliga rättigheterna i Tibet och tillåta en oberoende undersökningskommission till den oroliga regionen Ngaba, östra Tibet.

Utrikesdepartementet uppmanade Kina's regim att tillåta en undersökningskommitté av journalister och diplomater att observera den verkliga situationen i regionen Ngaba län där en rad protester och själv-immolations har inträffat de senaste månaderna.

Uttalandet sa att de var "allvarligt oroad över självbränningen i en uppenbar uppmaning till religiös frihet i Tibet" och uppmanade Peking "att skydda tibetaner unika religiösa, kulturella och språkliga identitet. "

"Mot bakgrund av den fortsatta underliggande missnöjet bland Kinas tibetanska befolkningen, uppmanar vi de kinesiska ledarna att respektera rättigheterna för tibetaner", sade det amerikanska utrikesdepartementet.

Liknande maningar till ökat stöd för protesterna som genomförs av tibetaner i Tibet, av Kristina Ojuland, en estnisk ledamot av Europaparlamentet från den tredje största politiska gruppen i Europaparlamentet, där frågan om självbränning av två tonåriga tibetanska munkar togs upp i Europaparlamentet i Strasbourg på måndag och uppmanade parlamentet att ta itu med situationen för de mänskliga rättigheterna i Tibet mer "rigoröst" med Folkrepubliken Kina's regim.

"En sådan radikal form av protest illustrerar förtvivlan bland tibetaner, som söker religionsfrihet samt meningsfull autonomi i det historiska området i Tibet. Kontinuerligt desperata handlingar av protest visar också att tibetanerna målmedvetet motstår de pågående kränkningarna av mänskliga rättigheter och kulturella folkmord som pågår i Tibet ", sade hon. Read more ....

No comments:

Post a Comment