Thursday 19 January 2012

Svenska dagstidningar om Kina's regim och yttrandefrihet sedan årsskiftet


Den välutbildade medelklassen på väg att lämna Kina

DN, 2012-01-09
Peking. Många som tjänat mest på Kinas snabba utveckling vill inte bo kvar i landet. Nästan hälften av de rikaste invånarna överväger att emigrera. Och trenden sprider sig till medel­klassen. DN har träffat tre 32-åringar som tänker sig en framtid utanför Kinas gränser.
– Att bo och dö i sitt modersland är något som min farfars generation sa. Det är skillnad nu. Var man vill bo beror på var det känns bäst att bo.
Ouyang Chuquan är en frispråkig ung företagare i Peking, som av vännerna kallas ”okinesisk” i sitt tänkande. Han visste tidigt att han ville flytta utomlands.


Kina skär ner tv-underhållning

DN, 2012-01-04
Kinas satellitkanaler har fått order om att minska mängden lätt underhållning med två tredjedelar, rapporterade Nya Kina på tisdagen.
President Hu Jintao har gjort klart att västinflytandet ska minska och kinesisk kultur främjas både inom och utom landet.
Kinas etermediemyndighet har beordrat tv-kanalerna att i stället sända minst två timmar nyheter varje kväll.


Kinesisk censur utan klara gränser

Svenska Dagbladet, 2012-01-03
Den som landat i Kina de senaste veckorna kanske kan undra vad allt talet om censur egentligen handlar om.
Här har vi kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad som hyllar ett initiativ att fredligt förhandla med bönderna i byn Wukan – trots att de gjorde uppror och jagade iväg sin korrupte bychef. Partitabloiden Global Times kör ett uppslag med en för och emot-debatt om ifall Kina borde genomföra demokratiska reformer som Taiwan. Ett ganska oväntat initiativ från en tidning som i vanliga fall mässar att demokrati är en amerikansk konspiration att splittra Kina.
De även vanligtvis liberala tidskrifterna Nanfang Zhoumo och Caixin fortsätter med hårda gräv om censur av smogdata i Peking, elfenbensmuggling från Afrika, och därtill en debattartikel som uppmanar till att göra upp med arvet från kulturrevolutionen.


Kina oroas av västs kulturinflytande

GP, 2012-01-02
President Hu Jintao varnar för västinflytande i Kina. I stället vill han främja kinesisk kultur både inom och utom landet.
I engelskspråkiga partitidskriften Seeking Truth skriver Hu:
"Den kinesiska kulturens totala styrka och dess internationella inflytande står inte i proportion till Kinas internationella status."
Peking har tidigare uppmuntrat till en friare stil i medier, vilket nu lett till oro över svårbetvingliga opinionsyttringar.

No comments:

Post a Comment