Thursday 5 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Phayul, 2012-01-05
Dharamshala: En välkänd tibetansk författare har dömts till fyra års fängelse av en kinesisk domstol i östra Tibet.

Kalsang Tsultim, även känd som Gyitsang Takmik fick dom den 30 december, 2011 av Kanlho folkdomstolen, enligt rapporter i medierna.

Domen kommer mer än ett år efter Gyitsang Takmik, författaren till boken Miyul La Phulwai Sempa (A Mind Offered to Exile) greps och hölls i förvar utan åtal.

Knappt en månad efter frigivningen blev Gyitsang Takmig åter gripen den 16 december 2010 efter ett förhör av Public Security Bureau of Tsoe City. Read more …...


The Guadian, 2012-12-29
Ni Yulan, funktionshindrad efter att polisens tidigare misshandel, anklagas för att "göra problem", och deltar i domstolen på en säng och med hjälp av syre maskin.

Människorättsaktivisten och advokaten Ni Yulan, handikappad efter att ha blivit misshandlad av polisen, låg på en säng i domstol och använde en syrgas maskin att andas när rättegången inleddes i dag i Peking.

Den tidigare advokaten, 51, är åtalad för bedrägeri, anklagad för att lämna felaktiga uppgifter för att erhålla betalning, och hon och hennes man, Dong Jiqin, anklagasom för att "plocka gräl och göra problem". Hon har förklarat sigett icke skyldig.

Paret greps den 7 april, då de hängde en banderoll utanför Peking pensionat där de bor, efter rivningen av deras hem.

Ni har försvarat människor som vräks från sina hem av myndigheterna, inklusive de som enligt uppgift flyttats för att ge plats för OS 2008. Read more ….


The Independant, 2012-01-03
Invånarna i Taoshan i nordvästra Kina blev chockade efter en våldsam sammandrabbning med beväpnad polis som kom med vattenkanoner och tårgas, sedan revs en nyrenoverad moské innan de arrestera mängder av människor.

Hundratals poliser anlände till byn i Hexi region i autonoma regionen Ningxia Hui i torsdags, dagen innan rivning tog plats. Kraft och kommunikationslänkar klipptes vid 23:00 på natten, enligt en bybo, som ville förbli anonym. Polisen stormade flera hem. Read more …..


The New York Times, 2011-12-31
Beijing - Den senaste rapporten om en konfrontation på onsdagen i den västra regionen Xinjiang verkar motsäga de statliga medierna som sade att polisen hade dödat "våldsamma terrorister" på väg till jihad utbildning.

I den nya rapporten sade Radio Free Asia på fredagen att fyra av de personer som fängslats efter konfrontation i ett bergigt område i Xinjiang var barn, åldrarna 7 till 17, och att de hade ingått i en grupp som försöker fly landet för att undgå förtryck.

De sju dödade var alla uigurer, en turkisktalande etnisk minoritet som är utbredd i södra Xinjiang, rapporterar Radio Free Asia, även om det inte kunde oberoende bekräftas. Uigurerna motsätter sig förtrycket från Han-kineser. Read more …..

No comments:

Post a Comment