Monday 23 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Epoch Times, 2012-01-18
Shanghai Polisen grep hundratals medborgare som gick för att lämna in sina framställningar under det årliga mötet i Shanghai nyligen.
Den nationella folkkongressen (NPC) 2012 i Shanghai och kinesiska folkets politiska rådgivande konferens (CPPCC), ett lagstiftande respektive rådgivande organ inleddes den 11 januari i Shanghai Expo Center. Hundratals kinesiska civila åkte till platsen för att lämna in sina framställningar och hoppades att den nationella folkkongressen skulle ägna mer uppmärksamhet åt deras behov. Alla framställarna greps av polisen, enligt rapporter och intervjuer.
En av framställarna, Wang Kouma, säger: "Vi kom hit i dag för att lämna in våra framställningar, om anklagelser mot rättsväsendets orättvisor och korruption, belysa problemen med omlokalisering och olika former av orättvisa komplotter. De ville inte acceptera våra brev från början, men så småningom gjordes det under stark uppmaning av framställarna. Till slut drog polisen med våld in oss i polisens fordon och skickade oss till frihetsberövande. Polisen genomsökte en kvinnlig framställare vid namn Chen Jianfang, och tvingade henne att ge upp sin kamera. "

Den fängslade framställarna uttryckte sina protester högljutt mot behandlingen och ropade "Återställ mänskliga rättigheter! Återställ rättvisa! Återställ frihet! "

Jin Yuehua, en kvinnlig framställare från Shanghai, sade: "Det var sju rum och i varje rum fanns ca 80 personer. Totalt var fyra eller fem hundra personer fängslade där. Det omgav oss var ståldörrar och fönster förstärkt med stål galler. Platsen var helt täckt, utan ventilation. En bit av tidningen gavs till alla arresterade framställaren för dem att sitta på golvet och uträtta sina behov. " Read more …...


Committee to protect journalists, 2012-01-20
New York - The Committee to Protect Journalists fördömer de hårda straff som gavs till kinesiska författaren och aktivisten Li Tie, vars online-skrifter som kräver politiska reformer nämndes som bevis för "omstörtande av statlig myndighet."

Li, 52, greps av myndigheterna den 15 september 2010 och prövades i slutna förfaranden den 18 april, sade nyhetsrapporter. Jian Guanghong, en advokat som anlitats av hans familj, greps innan rättegången, och en av regeringen utsedd advokat representerade Li istället rapporterade Hong Kong-baserade kinesiska människorättsförsvarare (CHRD). Bara Lis mor och dotter fick närvara vid rättegången, sade nyhetsrapporter.

På onsdagen i folkdomstolen i Wuhan, huvudstaden i Hubei-provinsen, dömdes Li till 10-års fängelse och ytterligare tre år av politisk karantän - rätten att rösta, inneha uppdraget, njuta av yttrandefriheten, eller håll en position i en statlig organisation - enligt nyhetsrapporter som citerar Li's advokat. Read more …..


UNPO, 2012-01-20
Rapporter hävdar att Tibet kommer möta en förlängning av förbudet mot utlänningar att komma in i Tibet, denna gång med början i mitten av februari 2012 och slutar i mars 2012. Om det påstådda förbudet går igenom, blir det femte året i rad att kineserna har stängt land mot omvärlden.

Nedan följer en artikel publicerad av ABC News:

För ett femte år i rad planerar Kina att stänga Tibet för utländska resenärer under en känslig period som börjar i mitten av februari, säger resebyråer torsdag [19 Jan 2012].

Agent Yu Zhi i Lhasa Ungdoms Turistbyrå sade på torsdagen att regeringens turist administration i Tibets huvudstad hade informerat agenter om att utländska resenärer skulle förbjudas från 20 Februari - 30 Mars.

En annan person med Kina International Travel Agency i Lhasa, som inte ville uppge sitt namn, sa att hon skulle fått veta att förbudet skulle sluta den 20 mars. Read more ….

No comments:

Post a Comment