Tuesday 24 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2012-01-23
Förra årets utveckling av rättigheter är ett alarmerande tecken på vad som kan komma, säger en rättighets grupp.
En Rights Group har varnat för försämring av mänskliga rättigheter i Kina efter kartläggning av 2011 som ett år av exempellösa, olagliga försvinnanden i kölvattnet av den arabiska våren revolterna i Nordafrika och Mellanöstern.

Refererande till den ökade användningen av försvinnanden som ett bland flera mänskliga rättigheter bakslag i Kina, sade den New York-baserade Human Rights Watch (HRW) att den nya trenden utlöstes av ledningens nervositet över en rad uppror i synnerhet i Mellanöstern och av den inledande fasen av ledarskapsövergången i Kina.

"Denna utveckling tyder på ett allt mer hårdfört svar på allmänhetens krav på rättsstaten och respekt för förenings-, tro, och uttrycksfrihet," säger gruppen i ett uttalande på sin webbplats på måndagen, släppt tillsammans med sin årliga rapport.

Förra årets record gällande mänskliga rättigheter var ett alarmerande tecken på vad som kan komma att ändå när Kinas ledare göra ansträngningar för att förankra försvinnanden inom landets straffrätt, enligt HRW Kinaansvarige Sophie Richardson.

Kinesisk polis tog det ovanliga steget i början av förra året att ”försvinna” flera advokater och aktivister, bland annat kände artist och offentliga förespråkare Ai Weiwei, som hölls i 81 dagar innan han släpptes på villkor att han inte talade om sina erfarenheter. Read more ….


Radio Free Asia, 2012-01-18
En aktivist som flyttade till USA berättar detaljerat om trakasserier och tortyr av kinesiska myndigheter.
En framstående författare och dissident som flydde Kina med sin familj för en vecka sedan har gett en brutal beskrivning av tortyr i händerna på statens säkerhetspolis efter att ha kidnappats i arbetet fram till Nobels fredspris prisutdelning för Pro-demokratiaktivisten Liu Xiaobo.

Yu Jie, 38, och före detta vice ordförande i oberoende kinesiska PEN Center, sade att han togs den 9 dec 2010 med en svart huva över huvudet till en hemlig plats där han utsattes för rutinmässig misshandel och övergrepp.

"Jag var naken och tvingades att knäböja på marken medan civilklädda poliser bombarderade mig med slag mot huvudet och kroppen, slog mig och fick mig att slå mig själv, böjde mina fingrar bakåt, sparkade mig i bröstet och stampade på mig" berättade Yu på en presskonferens i Washington på onsdagen.

"De tog även bilder på mig och hotade med att lägga upp dem på Internet. Polisen tog mig till sjukhuset efter att jag blev medvetslös, och berättade för sjukhuspersonalen att jag var epileptiker, "sade han. Read more …..


Washington Post, 2012-01-19
En bästsäljande kinesiska författaren släppte ett av sina mest personliga arbeten på Onsdagen: ett nio-sidigt meddelande som beskriver hans påstådda tortyr av kinesiska tjänstemän och hans beslut att fly till USA med sin fru och lille son.

I sin första stora offentliga kommentar sedan han lämnade Kina i förra veckan beskrev framstående dissidenten Yu Jie, 38, hans vänskap och arbete med fängslade Nobels fredspristagare Liu Xiaobo, sin familjs erfarenhet i husarrest och hans svår misshandel i slutet av 2010 av officerare som identifierade sig som agenter för statens säkerhet.
…....................
Dagen före 2010 Nobels fredspris ceremoni för Liu Xiaobo greps Yu och en svart huva sattes över hans huvud och fördes bort för tre skakande dagar, sade han i uttalandet släpps onsdagen. Säkerhetspersonal klädde av Yu naken, tvingade honom att knäböja, brände hans hud med cigaretter, böjde fingrarna bakåt och slog honom tills hans kropp krampade och han behövde sjukhusvård, enligt hans utsago.

Yu sade officerare berättade för honom att han straffas delvis för en bok han skrev om Kinas premiärminister som heter "Kinas Bästa manliga huvudroll:. Wen Jiabao"

Yu sade att han varnades för att fortsätta att tala mot regeringen. Read more ….

No comments:

Post a Comment