Wednesday 18 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2012-01-16
Netizens i Kina söker större debatt efter att sett på valet i självstyrande Taiwan.
Många kinesiska nätanvändare förspråkar öppet allmänhetens aktiva deltagande i politiken på fastlandet när de applåderar omval av Taiwans president Ma Ying-jeou.

Ma, som hör till Kuomintang (KMT) part och är en pionjär i en serie handelsavtal och resor med rivaliserande Peking, besegrade Kina-skeptikern Tsai Ing-wen i Demokratiska progressiva partiet (DPP) i helgens omröstningar.

Valet bevittnades för första gången av kinesiska turister, samt följdes på Kinas microblogg tjänster.

En nyhet som meddelade Ma's seger från banbrytande Guangzhou-baserade tidningen Southern Metropolis News retweetades mer än 10.000 gånger på den populära Sina Weibo microblogging plattform, och fick mer än 2000 kommentarer.

Många nätanvändare verkade avundsjuka på den demokratiska delaktighet som deras "Taiwan landsmän” har” Read more …..


Radio Free Asia, 2012-01-17
Kinesiska nätanvändare hedrar och uppmärksammar fängslade aktivister inför det kinesiska nyåret.
Kinesiska nätanvändare har lanserat ett gratulationskort kampanj för dissidenter i fängelse och husarrest inför Lunar New Year semester nästa vecka i hopp om att lyfta fram förra årets förnyade angrepp mot regeringens kritiker.

Kampanjen lanserades på nätet i veckan av Zhao Lianhai, ett rättigheter förkämpe vars barn var en av tusentals insjuknade under melamin mjölkskandalen 2008.

"Många människor som har kämpat hårt för ett demokratiskt system och sociala framsteg i Kina har varit förtryckta av det juridiska systemet och är nu i fängelse eller har förlorat sin frihet", sade Zhao i en intervju på tisdagen.

"Vi refererar respektfullt till dem som samvetsfångar, och vi ber [människor] att skickat dem brev och vykort med lyckönskningar för detras synsätt på vårfest", sa han, med hänvisning till Lunar New Year firandet som kommer att inleda Drakens År. Read more …..


Asia Times, 2012-01-18
Beijing - Omvalet av president Ma Ying-jeou är viktigt för Taiwan men händelsen är kanske ännu viktigare för Kina och dess framtid.

För Peking, är Ma's seger anledning att fira: det kulminerar många år av tyst diplomati att nå ut till Kuomintang (KMT), det regerande nationalistiska regeringspartiet som Ma hör, som började med KMT ordförande Lian Chan besök i Xi'an i 2005.

Ma's seger sätter nästan definitivt stopp för vad Peking mest fruktade – att Taiwan går mot formell självständighet som började med Taiwans president Lee Teng-hui i slutet av 1990 efter att samtal med Peking misslyckades. Read more …..


New York Times, 2012-01-18
Beijing - De kinesiska myndigheterna har fängslat en veteran människorättsaktivist för ”försök att underminera staten”, den senaste i en serie av åtal eller rättegångar mot kända dissidenter som har lett till ovanligt hård fängelsestraff och utbredd fördömelse utomlands.
I det senaste fallet är Zhu Yufu, 58, författare och demokrati förespråkare, anklagad för omstörtande verksamhet i Hangzhou för att ha skrivit en dikt som uppmanade medborgare att samlas för att försvara sina rättigheter.

Per telefon på tisdagen, sade Zhu 's advokat, Li Dunyong att datum för Zhu's rättegången inte hade fastställts. Reuters citerade Li som säger hans klient var i gott skick. Read more …..

No comments:

Post a Comment