Thursday 26 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Free Tibet, 2012-01-24
Minst två personer har skjutits ihjäl av kinesiska styrkor i Serthar idag den 24 januari.

En av dem som dödades heter Popo. Många fler har skadats, flera av dem allvarligt.

Lokalbefolkningen har beskrivit staden som belägrad och vistas i sina hem av rädsla för att bli skjutna.

Det har skett ett antal demonstrationer i regionen under de senaste dagarna.

     21 januari: Två munkar från Shorog klostret uppmanat andra tibetanerna att inte fira det kinesiska nyåret och förkunnade: "vi tibetanerna ska aldrig vara tysta tills vi har frihet."
    
     22 januari: En protest hölls på den närliggande Puku township. Ett stort antal trupper blev stationerade som svar.
    
     23 januari: Broschyrer delades ut i Serthar som uppgav att två personer var beredda att självoffra sig.

Lista över skadade tibetaner

Dagens mord följer på gårdagens händelser i grannlänet Draggo län, där en fredlig protest blev beskjuten och dödade två.

Yonten, en av de dödade människor, dog av en skottskada i huvudet. Vi kan bekräfta att en andra tibetanska också dött efter att ha blivit skjuten.

Free Tibet har nu namnen på 36 tibetaner som fått skottskador, 12 sägs vara i ett allvarligt tillstånd.

Yonten's begravning äger rum i Draggo imorgon och vi förstår att många tibetaner reser dit för att visa solidaritet. Read more …..


Voice of America, 2012-01-24
Kinesiska säkerhetsstyrkor har fängslat 7 lekmän och en munk i en protest som bestod av hundratals tibetaner tisdags eftermiddag i Golok Pema Dzong (kinesiska:. Baima län, Golog tibetanska autonoma prefekturen, Qinghai)
Urgyen Rigzin, född i Golok och lever i exil, sade till VOA att tibetanska demonstranterna uppmanade myndigheterna på större religiös frihet i området.

"De protesterande krävde tillbakadragandet av militära styrkor som har förlagts runt två kloster, och internering och förhör av många ledande munkar", sa Rigzin.

Alla butiker var stängda då en konvoj med 25 militära lastbilar kom genom gatorna i staden, berättade Rigzin VOA. Read more ….


Voice Of America, 2012-01-25
Tibetanska parlamentet i exil och människorättsgrupper fördömde Kinas regims våldsamma reaktion på tibetanska demonstranter i Drango län (Ch: Luhuo län) i Kandze tibetanska autonoma prefekturen.
Skottlossning från säkerhetsstyrkorna måndag morgon dödat en man på scenen och skadade minst 32 personer.

Den tibetanska parlamentet i exil uppmanade Kina's regim att förstå tibetanska folkets missnöje och vädjade om ingripande från det internationella samfundet.

I ett uttalande, det tibetanska parlamentet i exil sa, "Vi uppmanar Kina att respektera det tibetanska folkets rätt att uttrycka sig och titta på legitima klagomål från det tibetanska folket"

"Medan vi förstår det internationella samfundets intresse av att upprätthålla närmare förbindelser med Kina, hur kan det internationella samfundet förblir stumma inför lidande för det tibetanska folket. Vi vädjar till er att stå upp och uppmana Kina's regim att hitta en varaktig lösning på Tibetfrågan ", sade uttalandet. Read more ….

No comments:

Post a Comment