Friday 13 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The Associated Press, 2012-01-11
BEIJING (AP) - En välkänd kinesisk dissident författare som ofta hotas av fängelse, säger att trakasserier har tvingat honom att lämna Kina för USA, kanske för gott.

Kina's regim har blivit allt mer beslutsamma i att förtrycka kritiska röster, uppenbarligen rädda att de skulle kunna utlösa protester som de i Egypten, Tunisien och Libyen förra året. Repressalierna har upprört aktivister och frispråkiga intellektuella, och en del har tagit till landsflykt.

Yu Jie's avresa kommer som en framstående kinesisk människorättsaktivist som släpptes ur fängelse förra året greps av polisen som beslagtog två av hans datorer och varnade honom att tona ner sin aktivism och online kommentarer eller fängslas.

Yu sade sent i torsdags via telefon från Washington-området att han inte tänker återvända till Kina för åtminstone några år. Han sade att han tror att kinesiska myndigheter inte tillåter honom tillbaka eftersom han har anklagat dem för tortyr och har för avsikt att skriva böcker om fängslade Nobels fredspristagare Liu Xiaobo och Kinas president Hu Jintao.
…......................
Yu sade att han blev fängslad flera gånger under det senaste året och blev slagen så illa att han svimmade. Han sa att han också stoppades från att träffa vänner och nekades tillgång till en dator.


Radio Free Asia, 2012-01-12
Tjänstemän i en kinesisk provins försökte tvinga henne till operation för andra gången.
Familjeplaneringstjänstemän i den sydöstra kinesiska provinsen Fujian höll en kvinna på ett operationsbord i ett försök att genomföra en påtvingad sterilisering, men hennes kamp fick dem att ge upp försöket, sade kvinnan på torsdagen.

Huang Yongchun i staden Huyang i Fujian, sade att tjänstemän från hennes lokala byn försökte först att insistera att hon lämnade ett graviditetstest, innan man lade henne på ett operationsbord på en lokal familjeplaneringsklinik och höll ner henne. Read more …...


Radio Free Asia, 2012-01-06
Myndigheter i Sverige har utvisat två personer från den muslimska etniska minoriteten uigurerna till Kina efter att deras ansökan om politisk asyl avslogs, nu väcks rädsla bland andra uiguriska asylsökande att de också kommer att skickas hem där de kan bli förföljda.

München-baserade World Uyghur Congress talesman Dilshat Raxit identifierat dem som Adile Omer, en 25-årig ​​kvinna, och Faruh Dilshat, en 23-årig ​​man.

"Jag vet inte vad som fick dem att fly sitt hemland, men jag vet att de hade deltagit i demonstrationer som arrangerades av den svenska uiguriska gemenskapen framför den kinesiska ambassaden i Stockholm. Detta är tillräckligt för de kinesiska myndigheterna att straffa dem hårt ", har Raxit sagt.

Han sade Omer deporterades på måndagen medan Dilshat skickades tillbaka förra månaden. Read more …..


The New York Times, 2012-01-09
Beijing - Tre tibetanska munkar i centrala Kina satt eld på sig själva i helgen, och höjer antalet till 15 självmord senaste året av buddhistiska prästerskapets medlemmar som protesterar mot Pekings styre i Tibet.

Dödsfalenl tyder på att självbränning vinner förmån som en form av politisk protest för tibetanska präster. Och de understryker de utmaningar som de kinesiska myndigheterna möter i att kontrollera mer än fem miljoner etniska tibetaner som lever i vad Kina kallar den autonoma regionen Tibet och angränsande Sichuan och Qinghai provinserna.

Kinas centrala regering har slagit ned hårt på religiös aktivism i Tibet sedan etniska upploppen 2008 dödade 19 människor, många av dem han-kinesiska invandrare, och förödmjukade regimen under de månader som leder fram till sommarspelen i Peking. Människorättsaktivister säger att hundratals tibetaner greps efteråt, och att vissa av dem dog i häkte.

Västerländska journalister är till stor del hindrade från att resa till regionen. Men rapporter från andra tyder på att kloster och andra platser samla har placerats under strikt övervakning.

Analytiker som sympatiserar med etniska tibetaners kritik av Pekings agerande säga att de senaste dödsfallen understryker att tillslagen har misslyckats med att stävja tibetanernas krav på större religiös och politisk handlingsfrihet. Medan de flesta självmord offren var unga, var Sopa, som dödade sig själv söndag morgon i Qinghai-provinsen, en 42-årig ​​ledande präst. Liksom många tibetaner, har han bara ett namn. Read more ….

No comments:

Post a Comment