Sunday 29 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The Tibet Post, 2012-01-28
Dharamshala, Indien: Situationen i östra Tibet fortsätter att vara allvarlig efter den skärpta övervakning som verkställats av den kinesiska regeringen. Enligt uppgifter som inkommit till Tibet Post International (TPI) den 27 januari har ett stort antal väpnade kinesiska styrkor stationerats över hela Barma regionen och belägrar området och förhindrar de boende från att gå ut.

Källor uppgav också att fyra icke namngivna munkar från Lhawang kloster som ligger tre kilometer från Barma greps igår. Minst tio tibetaner sköts och kan ha avlidit och över hundra har skadats i tre separata incidenter i östra Tibet under den senaste veckan.

Rapporter tyder på att detta tillslag har intensifierats efter broschyrer som uppmanar tibetanerna att hoppa över nyårsfirandet i år för att hedra martyrerna i Drakgo. och vars vistelseort fortfarande är okänd sedan de greps av kinesiska myndigheter.

I en liknande incident som ägde rum den 23 januari, över tusen tibetaner som består av lekmän och munkar genomförde ett levande ljus marsch i Dzumenda i Ngaba regionen. Read more …..


Phayul, 2012-01-28
Dharamshala: Den tibetan som blev skjuten i gårdagens polisvåld i Ngaba Bharma Shang har identifierats som en ung elev.

Urgyen var en 20-årig ​​student som sköts ihjäl medan han, tillsammans med en grupp lokala tibetaner försökte skydda sin vän och skolkamrat Tharpa från att bli arresterad av kinesisk polis.

Vid ungefär kl 12 lokal tid på torsdagen, satte Tharpa upp undertecknade flygblad på orten och förklarade att tibetaner har självoffrat sig för att uppfylla kampen och kommer aldrig att överge sin kamp och fortsätta att organisera fler kampanjer.

Två timmar senare anlände kinesiska säkerhetspersonal till Tharpa's hus för att gripa honom, då en skara tibetaner hindrade polisen. I konfrontationen öppnade kinesisk polis eld mot obeväpnade folkmassan och dödade Urgyen och skadade många fler. Read more ….


Radio Free Asia, 2012-01-27
Kinesiska myndigheterna har dömt ytterligare två uigurer till livstids fängelse efter att Kambodja deporterade dem till Kina, sade familjemedlemmar och advokater på fredagen, då fler detaljer framkommit om 21 asylsökande uigurisk asylsökande, som tvingades tillbaka.

Nyheten kom en dag efter rapporter att två uigurerna från samma grupp hade fått order om att tillbringa resten av sitt liv i fängelse i straff som utmätts i hemlighet och beskrivs som allvarliga av människorättsgrupper.

De fyra och 12 andra, som fick fängelse i upp till 20 år, anklagades för separatism, terrorism och illegal resa.

Uigurerna från Xinjiang i Kina hade flytt till Kambodja för mer än två år sedan och sökte asyl i Sydostasien efter etniska upplopp mellan minoriteten uigurerna och majoriteten han-kineser i regionens huvudstad Urumqi i juli 2009.

Vissa människorättsgrupper säger att uigurerna flydde förföljelse därför att de hade bevittnat kinesiska säkerhetsstyrkor arrestera och använda dödligt våld mot uiguriska demonstranter under kravallerna. Read more …..


Radio Free Asia, 2012-01-06
Myndigheter i Sverige har utvisat två uigurier till Kina efter att deras ansökan om politisk asyl avslogs, rädslan bland andra uiguriska asylsökande ökar att de också kommer att skickas hem där de kan bli förföljda.

München-baserade World Uyghur Congress talesman Dilshat Raxit identifierat dem som Adile Omer, en 25-årig ​​kvinna, och Faruh Dilshat, en 23-årig ​​man.

"Jag vet inte vad som fick dem att fly sitt hemland, men jag vet att de hade deltagit i demonstrationer som innehas av det svenska uiguriska gemenskap framför den kinesiska ambassaden i Stockholm. Detta är tillräckligt för att de kinesiska myndigheterna kommer straffa dem hårt ", sa Raxit.
Read more ….


Epoch Times, 2012-01-27
Dong Xuan, dotter till en rullstolsbunden kinesisk aktivist som blev rullstolsbunden av tortyr i fängsligt förvar, blev förhindrad att lämna Kina nyligen för att ta emot en utmärkelse på uppdrag av sin mor.

Ni Yulan, den kinesiska människorättsadvokaten är vinnare av Människorättsutmärkelsen Tulip från den Nederländska regeringen, hon var inte tillåten att lämna Kina för att motta priset, som hon fick december 22.

En Advokat för mänskliga rättigheter, Jiang Tianyong, publicerade nyheten med ett inlägg till sin microblog den 25 januari som sade: "Nu har Bei Bei, dotter till advokat Ni Yulan, olagligt fängslats på Beijing Capital Airport. De som är inblandade i den olagliga handlingen är poliser från Changqiao polisstation och polisen från flygplatsens polisstation. "Han noterade serienumren på poliserna.


Epoch Times, 2012-01-25
Osäkerhet om vistelseort och hälsotillstånd för den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng kvarstår fortfarande. Medan de kinesiska myndigheterna nyligen meddelade att Gao hålls i ett avlägset fängelse i Xinjiang-provinsen, säger Gaos fru att hon misstänker att han redan har dött av tortyr.

Gao Zhisheng är känd som "Kinas samvete" för hans försvar av förföljda religiösa grupper, bland dem utövare av Falun Gong och kristna kyrkan. Från och med slutet av 2006 har Gao regelbundet kidnappades, misshandlades och torterats svårt av säkerhetsstyrkor, medan hans familj sattes under övervakning. I början av 2009 "försvann" han helt och placerades i förvar, med endast en kort respit under april 2010.

I december 2011, då uppmaningar från hela världen som krävde hans frigivning blev allt kraftigare, meddelade kinesiska myndigheter att Gao hade dömts till tre års fängelse för att han kränkt sin villkorliga frigivning. Han sades vara fängslad i Shaya länsfängelse i Xinjiang-provinsen.

Men fängelset har förnekat Gaos familj besök.

Gaos äldre bror Gao Zhiyi, och hans svärfar och två andra släktingar gjorde den nästan 2000 mil, tre dagar långa resan landvägen för att få besöka Gao den 10 jan, bara för att slås bort av fängelsepersonalen.

"De gav oss två skäl. Ett var att Gao inte ville se några släktingar, och det andra att han fortfarande är under en tre månaders o”mskolnings utbildning”, berättade Gao Zhiyi för Sound of Hope (SOH) Radio.

Gaos fru Geng He misstänker en mörkare orsak bakom myndigheternas vägran att låta familjen få se honom. Read more …..

No comments:

Post a Comment