Wednesday 11 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2012-01-09
En kinesisk performancekonstnär uttrycker solidaritet med en aktivist i husarrest.
En aktivist i den kinesiska huvudstaden är inne på den tredje dagen av en konstinstallation och hunger protest på måndagen, genom att låsa in sig i en genomskinlig bur i en uppvisning av stöd för blinda Shandong aktivisten Chen Guangcheng, som har hållits i husarrest tillsammans med sin familj sedan september 2010.

"Är det möjligt att dela mänskligt lidande?" skrev konstnären Xin Ba inifrån en plexiglas "bur" målad med banners via en populär mikrobloggtjänst.

Xin Ba, vars namn är en online pseudonym, lanserade sin "känsla för Guangcheng" installation kampanj på Beijings kontroversiella "798" Art by på lördagen. Read more …..


Radio Free Asia, 2012-01-09
Hustrun till den fängslade kinesiska reportern lyfter deras svåra situation.
En känd kinesisk undersökande journalist som fängslades efter att han avslöjat korruption överväger att överklaga sitt straff, sa hans hustru på måndagen.

"Jag besökte honom i fängelset på Dec 19, och han såg inte bra ut. Han vill överklaga, men han talade inte mycket ", sa Jiao Xia, hustru till Qi Chonghuai, berättade RFA i en intervju." Han vill prata med sin advokat. "

Qi, 46, baserat i östra kinesiska provinsen Shandong, var två veckor från att släppas i juni förra året då samma domstol som dömde honom 2008 på nytt åtalade honom för samma förseelse och dömde honom till åtta års fängelse. Read more …..


Radio Free Asia, 2012-01-10
En kinesisk ekonom hålls fängslad efter att ha konfronterat Shanghai lagstiftarna om stadens juridiska processer.
Myndigheterna i Shanghai fängslade och ifrågasatte en framstående människorättsaktivist efter att han hjälpt till i en petition till stadens riksdag, som sammanträder denna vecka.

"Shanghai folkkongressen har möte under de senaste två dagarna och vi har samlat ... omkring 1370 namn på vår petition", säger ekonomen och rättigheter aktivisten Feng Zhenghu.

Petitionen uppmanade stadens 800-platser starka Parlament att hindra domstolar från att slå ner stämningar av dem som försvarar sina rättigheter enligt kinesisk lag. Read more ….


Asia Times, 2012-01-11
Hongkong - Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) hälsade 2012 genom att publicera ett tal av dess generalsekreterare, president Hu Jintao, som krävde effektiva åtgärder mot "ideologisk och kulturell infiltration" av "fientliga krafter".

Hu's kommentarer på kulturell infiltration som dök upp i ett långt tal som gavs till ett parti plenum i oktober, med ovanligt tufft formulerad retorik, tog många i och utanför Kina med överraskning. Några utländska medier såg det som en krigsförklaring mot den västerländska kulturen.

Hu's tal publicerades i ”Att Söka Sanningen”, tidningen som är KKP: s flaggskepp och drivs av Centern School, i sin första numret av 2012. Varningen fanns i följande text (översatt och lyfts fram av denna författare):
….................
…...............
…............

Det är en långsiktig uppgift för KKP att kämpa mot "fredliga utveckling". Men Hu kommer att avgå som part generalsekreterare. Så hans uttalande kan också läsas som: "Under min tid har jag lyckats skydda partiet mot hotet av" fredlig utveckling "Jag hoppas den nya ledningen kommer att fortsätta att göra det.." Read more ….


The Tibet Post, 2012-01-09
Dharamshala, Indien: - En tibetansk munk satte eld på sig själv i Dharlag i Golok län, östra Tibet, söndagen den 8 januari, enligt källor i Tibet. Han är den 3: e tibetanen att självoffra under de senaste fyra dagarna som en handling av protest mot det kinesiska styret i Tibet.

Källorna säger att innan 42-åriga Sonam Wangyal ställa eld på sig själv, klättrade han upp på en lokal kulle, brände rökelse, bad, och senare distribueras många flygblad där han skrev att han skulle utföra en dödlig handling för Tibet och lycka för det tibetanska folket. Han sade också att han gjorde så för att hedra alla de tibetaner som har dött sedan 2009 för att återställa friheten i Tibet och återkomsten av Hans Helighet Dalai Lama. Read more …..


Phayul, 2012-01-10
Dharamshala: Antalet dödsoffer i vågen av själv-bränningar i Tibet sedan mars 2011 har stigit till tio med Tsultrim, Tenyi och Norbu Damdul's död.

Tsultrim och Tenyi, båda runt 20 år gammal, satte sina kroppar i brand den 6 januari runt 02:40 Tibet tid i Ngaba regionen i östra Tibet, som har bevittnat tio fall av själv-bränningar sedan början av förra året.

Ögonvittnesskildringar sade att två personer, en munk och en lekman, var tillsammans när de satte sig själva i lågor.

"Med knäppta händer de vände sig mot Kirti-klostret och tog upp ett antal paroller varav de hörbara var-" Länge leve Dalai Lama "och" Vi vill ha tillbaka Dalai Lama i Tibet, sa en tibetani Bodh Gaya. Read more ….

No comments:

Post a Comment