Monday 30 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2012-01-29
Myndigheterna i Peking har trappat upp säkerheten i de tibetanska områdena, från Lhasa, huvudstad i den autonoma regionen Tibet, till Amdo och Kham regioner – som följd av protesterna med dödlig utgånr förra veckan, enligt källor.

Tibetaner som sörjde över döda demonstranter sköts ned av kinesiska säkerhetstrupper i Kardze (Ganzi) och Ngaba (ABA) i Sichuanprovinsen, slår kinesiska säkerhetsstyrkor ner på verksamheten i de tibetanska områdena.

Ett okänt antal tibetaner har också gripits under protesterna och det tibetanska parlamentet i exil i Indien sa att det skulle hålla en rad kampanjer för att uttrycka "solidaritet" med tibetanerna i Tibet och "samla det internationella samfundets stöd för att trycka på kinesiska regeringen "för att lösa de eskalerande spänningar.

"Närvaron av säkerhetsstyrkor i Serthar [på kinesiska, Seda] är intensiv. Området omges av kinesisk polis och militär och tibetanska rörelser är begränsad, "sade en källa i området till RFA i helgen. Read more ….


Washington Post, 2012-01-30
Beijing - Tusentals ytterligare poliser har skickats för att bekämpa religiös extremism och andra säkerhetsproblem i Kinas muslimska nordvästra regionen Xinjiang, rapporterade statliga medier måndag.

Tjänstemän planerar att rekrytera 8000 säkerhetspoliser för att säkerställa att varje by i Xinjiang alltid har minst en säkerhetspolis på patrull, sade nyhetsbyrån Xinhua.

Deras främsta uppgift kommer att vara "skyddspatrullering, förvaltning av den invandrade befolkningen och slå ner på illegala religiösa aktiviteter", säger man. Officerarna kommer att få sällskap i sitt arbete av säkerhetsvakter och lokala milisen, som vanligtvis är obeväpnade, sade Xinhua.

Upptrappningen för säkerhetspolisen är ett tecken på Pekings oro över oroligheterna i Xinjiang, där långa sjudande förbittring mot det kinesiska styret kokade över under 2009, då nästan 200 människor dödades i strider mellan infödda uigurer och han-kineser i den regionala huvudstaden, Urumqi, enligt regeringen.

Dussintals har dödats eller sårats under de senaste månaderna, och myndigheterna har alltmer förlitat sig på överväldigande kraft och hårdhänt polisarbete för att kontrollera situationen. Kina har gett utländska aktivister skulden för vad den beskrev som organiserade terroristattacker, särskilt Pakistan-baserade militanta anslutna med al-Qaida. Read more ….


Washington Post, 2012-01-28
Peking - En ung man sätter upp sitt foto med en broschyr som kräver frihet för Tibet och säger ”kinesisk polis, kom och ta mig”. Demonstranter står upp för att försvara honom, och demonstrationer brytaerut i två andra tibetanska områden i västra Kina till stöd för samma sak.

Varje gång svarar polisen med kulor.

De tre sammandrabbningarna den senaste veckan dödade flera tibetaner och skadade dussintals. De markerar en upptrappning av en proteströrelse som i månader uttryckte sig främst genom spridda individers självbränning.

Det är resultatet av växande desperation bland tibetaner som reaktion på de hårda tillslagen av säkerhetsstyrkor som forskare och pro-Tibet aktivister hävdar bara utlöser mer ilska och förtvivlan.

Det lämnar myndigheterna med valet att antingen slå till ännu hårdare eller möta tibetanska krav på ökad frihet och en återkomst av deras buddhistiska andlige ledare, Dalai Lama - något Peking har visat noll vilja att göra.

"Genom att inte svara konstruktivt när de står inför fredliga enmans-protester har regimen skapat förutsättningar för våldsamma, stora protester", säger Robbie Barnett, chef för moderna tibetanska studier vid New York Columbia University.

Detta är regionens mest våldsamma perioden sedan 2008, då dödliga upplopp i Tibets huvudstad Lhasa spred sig till de tibetanska områdena i angränsande provinser. Kina svarade med att översvämma området med trupper och stänga tibetanska regionerna helt och hållet till utlänningar i ungefär ett år. Särskilda tillstånd krävs fortfarande för icke-kinesiska besökare till Tibet, och Himalaya regionen är fortfarande stängt helt för de veckorna kring den 14 mars som är årsdagen av kravaller som lämnade 22 personer döda.

Video som smugglats ut av aktivister visar paramilitära trupper utrustade med automatkarbiner och pansarbilar göra föregryningen gripanden. Enorma konvojer av tungt bepansrade trupper ses köra längs bergsvägar och munkar som anklagas för uppvigling tvingas i grodmarsch till väntande lastbilar.

Under det senaste året har självbränning blivit en slående form av protest i regionen. Minst 16 munkar, nunnor och tidigare präster har satt eld på sig och skanderat för tibetansk frihet och återlämnande av Dalai Lama, som flydde till Indien mitt i ett misslyckat uppror mot det kinesiska styret 1959. Read more ….


The Guardian, 2012-01-30
Exil tibetanska ledare är angelägna om att ställa till bråk, för att samla stöd från väst, enligt China Daily (regimkontrollerad dagstidning)
Den tibetanska regeringen i exil har i maskopi med västerländska regeringar snedvridit polisens skottlossningar i tibetanska områden i Kina i ett försök att misskreditera regeringen, sade en tjänsteman i den kinesiska tidningen på måndagen.

Protester av etniska tibetaner, som anklagar kinesiska myndigheterna för att kväva deras traditioner och religiösa friheter, har tagit fart i det bergiga sydvästra Sichuan provinsen som gränsar till Tibet sedan förra måndagen.

Tibetanska grupper som kämpar säger att så många som sju tibetaner ha skjutits ihjäl och över 60 skadades när protesterna i regionen slogs ned av polis och säkerhetsstyrkor, men Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua rapporterade att polisen sköt i självförsvar på "mobs" som stormade polisstationer.

I en ledare i Kinas officiella engelskspråkiga China Daily sade att exil Tibets andlige ledare Dalai Lama, som Beijing säger är "splittist", var ivrig att ställa till bråk för att samla västerländska stöd.

"I dagens värld, har en handfull extremister förmågan att orsaka förödelse för en region eller ett land," sa China Daily och tillade att Dalai Lama "finansieras och stöds av en del västerländska regeringar och media med sin egen agenda mot Kina ".

"Som vanligt sparar inte regeringstjänstemän i väst och den självutnämnda tibetanska regeringen i exil några ansträngningar för att ta tillfället i akt att kritisera den kinesiska staten," sade tidningen. Read more ….

No comments:

Post a Comment