Friday 27 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2012-01-26
Skärpta kontroller följer officiella oro för "Jasmine" uppror.
Kina har fallit i pressfriheten ranking, efter ett år präglat av tillslag runt om i världen, sade den Paris-baserade Reportrar utan gränser (RSF) i en årlig rapport.

"Kontroll av nyheter och information fortsatte att tilltala regeringar och att vara en fråga om överlevnad för totalitära och repressiva regimer," sade gruppen i ett uttalande på sin webbplats som släppt sin 10: e årliga indexet om pressfrihet.

"Det gångna året också belyst den ledande roll netizens har att producera och sprida nyheter", sa RSF. "Crackdown var ordet för året under 2011."

Längst ned i indexet finner vi Eritrea, Turkmenistan och Nordkorea.

"I år är de omedelbart föregående på botten Syrien, Iran och Kina, tre länder som verkar ha förlorat kontakten med verkligheten då de har sugits in i en vansinnig spiral av terror," sa RSF.

"Diktaturer räds och vill förbjuda information, särskilt när det kan rubba dem."

Kina kom 174:e på index under 2011, jämfört med 171:e 2010 och 168:e under 2009.


Radio Free Asia, 2012-01-24
Hustrun och sonen till fängslade kinesiska oppositionspartiaktivisten Guo Quan har anlänt i USA för att öka medvetenheten om hans fall, sade aktivisterna denna vecka.

Guo hustru Li Jing och hans 12-årige son Guo Chengyi kom till USA på måndagen, sade andra aktivister.

"De har ... kommit till Los Angeles", säger Bob Fu, grundare av det USA-baserade kristna rättigheter grupp ChinaAid. "Om några dagar kommer de att resa till Washington DC för att delta i vissa evenemang, och sedan kommer de att lämna in en särskild vädjan till kongressen och det amerikanska folket", sade han.

Fu sade att Guo's familj hade anlänt till USA via en omväg för att dölja sina avsikter för de kinesiska myndigheterna.

"De åkte via Indonesien, Singapore och Sydkorea," sade han. "De lämnade lagligt för att åka till några andra länder, men de ville inte berätta för någon de verkligen avsåg att gå till USA"

Guo's mor, Gu Xiao, sa att hon hade hållits i mörker om familjens flykt tills de kom fram. Read more …..


The Tibet Post, 2012-01-26
Dharamshala: - Kinesisk polis har gripit en tibetansk man i Tibets huvudstad Lhasa den 25 januari och och tung militär och polis har varit utplacerade i huvudstaden efter flera protester i angränsande områden, enligt en bekräftad information som inkommit till Tibet Post International .

Den så kallade Lhasa Public Security Bureau grep 25-26 årig ​​tibetansk man Namkha Gyaltsen i-framför Jokhang, den största tibetanska tempel i Lhasa, kl 05:00, (Beijing tid) den 25 januari. Efter gripandet är hans nuvarande vistelseort och tillstånd fortfarande okända ..

Gyaltsen är en infödd i Golok län, Amdho provinsen, sade källan inifrån Tibet. Han greps i Lhasa av de kinesiska myndigheterna, när han satte upp affischer som krävde återkomst av Hans Helighet Dalai Lama till Tibet och banderoller med slagord som fritt Tibet, "mänskliga rättigheter i Tibet" och länge leve Hans Helighet Dalai Lama . " Read more ….


Washington Post, 2012-01-27
Beijing - Kinesiska säkerhetsstyrkor sköt på tibetaner och dödade en och skadade flera andra, säger en aktivistgrupp på fredagen. Den tredje rapporterade dödliga sammandrabbningen i den politiskt känsliga tibetanska regionen under en vecka.

Tibetanerna försökte stoppa säkerhetsstyrkor i sydvästra Kina från internera en ungdom som postat en broschyr som säger att självbränningarna inte skulle sluta förrän Tibet är fritt, sade Internationella kampanjen för Tibet. Read more ...

No comments:

Post a Comment