Thursday 12 January 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The Associated Press, 2012-01-12
PEKING (AP) - En framstående kinesisk människorättsaktivist utsläppt från fängelset förra året sade på torsdagen att han hade kallats av polisen för förhör efter att de sökt igenom hans hem och beslagtagit två datorer.

Hu Jia, som talade per telefon från en polisstation i Beijing, sade att han inte kan ge information om situationen eftersom han fortfarande förhörs.

Förhöret kommer efter att Hu använde sitt Twitter-konto för att klaga på att fängslade Gao Zhisheng ej tilläts besök. Hu vädjade också på nätet till myndigheter att Gao ska få träffa sin familj.

Hu sade att han kallades på torsdag morgon efter att polisen sökte igenom hans hem och tog hans och hans frus datorer på onsdag kvällen.

Som framstående person i Kinas dissidenten gemenskap, Hu, 38, förespråkade ett brett utbud av medborgerliga rättigheter innan han fängslades 2008. Han släpptes förra året efter att ha avtjänat ett 3 1/2-års straff för uppvigling, ett straff som härrör från polisens anklagelser om att han planerade att arbeta med utlänningar för att störa OS i Peking 2008. Read more ….


The Associated Press, 2012-01-11
PEKING (AP) - Kina varnade USA på onsdag mot att använda religiösa händelser som förevändning för att blanda sig i dess inre angelägenheter, efter att US uttryckt oro över en serie av själv-bränningar av tibetaner.

Minst 15 buddhistiska munkar, nunnor och tidigare munkar har satt eld på sig själva under det senaste året, främst i traditionellt tibetanska områdena i sydvästra Sichuan-provinsen. De flesta har skanderat för tibetansk frihet och återlämnande av deras andliga ledare, Dalai Lama, som flydde till Indien mitt i ett misslyckat uppror mot det kinesiska styret 1959.

Tre män har enligt uppgift satt eld på sig själva under den senaste veckan.

Det amerikanska utrikesdepartementet sade på måndagen att det är allvarligt oroat över de senaste rapporterna av själv-bränningar. Taleskvinnan Victoria Nuland sade händelserna återspeglar "enorm ilska och en enorm frustration" över kinesiska regeringens allvarliga begränsningar av mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

Som svar, sade kinesiska UD talesman Liu Weimin att regeringen "fäster stor vikt och skyddar de grundläggande rättigheterna för etniska grupper, inklusive deras religionsfrihet."

"Vi motsätta oss bestämt att använda sig av religiösa frågor för att blanda sig i Kinas inre angelägenheter", tillade han.

Den fortsatta självbränningarna "uppfyller inte strävan av människor i Tibet för att förverkliga ett fridfullt liv," sade Liu. Read more …..


Radio Free Asia, 2012-01-10
Säkerhetsstyrkor använde tårgas för att slå ner protester efter att tibetanerna attackerat en polisstation i en nordvästra kinesiska provinsen.

Kinesisk polis hade skjutit och dödat en tibetansk man som anklagas för att stulit tält från en kontroversiell byggarbetsplats, vilket utlöste sammandrabbningarna mellan bybor och säkerhetsstyrkor i Kinas nordvästra Gansu-provinsen, sade lokala källor på tisdagen.

Sammanstötningarna ägde rum på måndag, en dag efter skotten i Labrang län då tibetanska demonstranter hotade en polisstation, sade källorna.

Ytterligare säkerhetsstyrkor kallades in och använde tårgas för att innehålla protesterna, med många tibetaner skadade och fängslade, enligt källorna.

Situationen ska läggas till de växande spänningar i tibetanska områden i Kina, inklusive tre självbränningar av tibetaner under den senaste veckan som protesterar mot Pekings styre.

Den döde identifierades av lokala källor som Gurgo Tseten, 35. Read more ….


ClearWisdom 2012-01-08
Av en Clearwisdom korrespondens i Inre Mongoliet

Namn: Ren Suying (
任素英)
Kön: Kvinna
Ålder: Okänd
Adress: Jianchangying Village, Yuanbaoshan District, Chifeng City, Inre Mongoliet
Datum för senaste Arrest: April 19, 2011
De allra senaste platsen för fångenskapen: Wudan Detention Center i Ongniud Qi regionen (
翁牛特旗 乌丹 看守所)
Ort: Ongnuid Qi Region
Provins: Inre Mongoliet
Förföljelsen: misshandel, tortyr, förhör, häktning

Namn: Li Ronglan (
李荣兰)
Kön: Kvinna
Ålder: I sin 50
Adress: Ongniud Qi Region, Chifeng City, Inre Mongoliet
Datum för senaste Arrest: 10 oktober 2011
De allra senaste platsen för fångenskapen: Huhehaote kvinnors tvångsarbetsläger (
呼和浩特市 女子 劳教)
Stad: Huhehaote
Provins: Inre Mongoliet
Förföljelsen: tvångsarbete, misshandel, hängas upp, tortyr, frihetsberövande

(Clearwisdom.net) Det kinesiska kommunistpartiets (KKP) brutala förtryck under de senaste 12 åren har orsakat harm bland allmänheten. För närvarande finns det många jurister som försvarar Falun Gong-utövare. Fler och fler förespråkar ett omedelbart slut på förföljelsen. Det finns ett ökande antal utövande familjemedlemmar som har mod, trots den totalitära miljön, att stämma polisen för tortyr.

1. Hustru torterad och Make stämmer polis Liu Caijun

Tre poliser grep Ms Ren Suying den 19 april 2011, på Xinhua Street, Wudan Town, Ongnuid Qi Region, eftersom hon var en utövare. Liu Caijun och flera officerare i Domestic Security Brigade av Ongnuid Qi Public Security Bureau misshandlade brutalt Ms. Ren, och såren är tydliga sex månader efter misshandeln.

Ongnuid Qi domstolen i Chifeng dömde illegalt Ms Ren kl 10 den 1 november 2011. En advokat från Peking som företrädde henne förklarade henne icke skyldig.

Ms Ren's make, Mr Ren Liyou, såg henne i rättssalen. Hon såg tunn, sjuklig och skör ut. Han hörde henne anklaga Liu Caijun och flera andra poliser för tortyr. Hon sa, "kött på min högra axel slets av på grund av Lius brutal tortyr. Såren på mitt vänstra ben är fortfarande inte läkt efter mer än sex månader. "Polisen torterade Ms Ren att försöka framtvinga en" bekännelse "från henne.
......................
.....................
2. Dotter fortsätter att kämpa för sin mammas frigivning

Li Ronglan greps för att tillhöra Falun Dafa och fördes till Hohhot kvinnors tvångsarbetsläger under hösten 2002. Under två år försökte vakterna att "omvandla" henne, tvinga henne att ge upp sin utövning. De hängde en gång upp henne i handfängsel under 45 dagar på en fönsterkarm, sedan på en järn-rack, och mellan två våningssängar. Li's tår rörde knappt marken. Medan hon hängde, chockade vakterna henne med elektriska batonger, slog henne och sparkade henne i magen tills hon blev medvetslös. Vakterna stoppade strumpor i munnen på henne och tejpade hennes mun innan de beordrade interner som var narkomaner att slå henne.
…......................
…..................

No comments:

Post a Comment