Saturday 23 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


AFP 23 April 2011 (Yahoo News)
PEKING (AFP) - Två tibetaner har dött i det våldsamma nedslaget av Kinesiskt säkerhetspolis mot ett buddhistiskt kloster i sydvästra Kina, sade en aktivist grupp. Området är stängt för utlänningar.

Myndigheterna har spärrat av Kirti-klostret i provinsen Sichuan och beordrat ett omskolnings program som respons på oroligheter som utlöstes förra månaden när en ung munk satte eld på sig själv och dog i protest mot regeringen.

Internationella kampanjen för Tibet, en USA-baserad rättighetsgrupp med exil-källor som har kontakter i regionen, sade att paramilitära polisen gjorde razzia i klostret i torsdag kväll och tog bort mer än 300 munkar.

Polisen slog sedan ned på en grupp civila som hade stått vakat utanför Kirti, vilket ledde till två döda tibetaner, sade IKT.

"Folk fick sina armar och ben brutna, de stoppade en gammal kvinna som fick sina ben brutna, och tyg i munnen för att kväva hennes skrik," sade en exil Kirti munk.

Polisen i Aba-distriktet, där klostret ligger, sade att de inte hade någon information och lokala invånare har vägrat att kommentera när de kontaktades av AFP. Read more ....


The Wall Street Journal april 23, av Jeremy Page
Peking- Kinesiska myndigheterna lade ner åtalet mot en framstående försvarsadvokat efter att ha släppt två andra fängslade advokater i ett uppenbart försök att avleda kritik av tillslagen mot oliktänkande inför mötet om Mänskliga Rättigheterna med amerikanska senatorer i Peking nästa vecka.

Åklagare drog i fredags tillbaka de färska anklagelserna mot Li Zhuang, en advokat från Peking som dömdes till 18 månaders fängelse förra året efter att försvarat en person anklagad för organiserad brottslighet i Chongqing.

Det överraskande beslutet var en sällsynt seger för försvarsadvokater i Kina, där herr Li: s fall hade underblåst oro bland många jurister och liberala forskare att det kommunistiska partiet backar 30 år av mödosamma framsteg mot att bygga ett rättssystem.

De nya anklagelserna lades ned då utrikesdepartementet meddelade att det skulle börjas en tvådagars Mänskliga Rättigheter dialog i Peking på onsdagen som man sa skulle inrikta sig på frågor som "senaste tidens negativa trend av tvångsförflyttningar, arresteringar, illegala gripanden och domar. " Read more ....

No comments:

Post a Comment