Friday 29 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Kirti Monastery in exile, 24 april 2011
I Tibet som helhet, och speciellt på Kirti klostret i Amdo Ngaba, fortsätter den kinesiska regeringen inte bara att påtvinga en hårda tillslag, men försöker nu utplåna klostret genom att utvisa munkar och fängsla dem.

Kirti klostret är ett stort centrum för Gelukpa skolan i södra Amdo. Det grundades 1870 av den 8: e Kirti Rinpoche Je Losang Trinle Konchok Tenpa Gyatso, och omfattar fyra högskolor för att studera Sutra och Mantra aspekter av den buddhistiska läran: filosofi college, övre tantriska college, Kalacakra college och Medical College. För närvarande finns det över 2500 munkar, vilket gör den till ett av de största klostren i Tibet.

Då den röda armén gick in i regionen, två gånger under 1935, under sin "långa marschen", och orsakade en svält som aldrig hade upplevts av Ngaba folket har det varit en fruktansvärd historia av självmord, svältkatastrofer och så vidare. Vanligt folk både civila och klosterlivet utsattes för dödande, misshandel, fängelse och tvångsarbete under påföljande kampanjer för "demokratisk reform" [1958-1960] till stora proletära kulturrevolutionen [1966-1970] till "patriotiska Religionen" [1996 till idag], vilket gör ett djupt sår i hjärtat på det tibetanska folket. Read more ...


FDIC 26 april 2011
New York - Sedan nyheten kom förra månaden att tre Falun Gong-fångar dödats i ett fängelse i nordöstra Kina, har familjemedlemmar till offer och andra samvetsfångar blivit trakasserade och slagna, i myndigheternas försök att dölja dödfallen .

Tortyr och övergrepp intensifierades på Jiamusi fängelset i Heilongjiang-provinsen i februari efter att personal fått order i början av 2011 att öka "förvandling" bland Falun Gong-utövare som hölls i lägret. Dessa order utfärdades som en del av en rikstäckande treårig kampanj för att intensifiera omvandlingen av Falun Gong (CECC analys).

Som ett resultat dog tre medelålders manliga utövare mellan 26 februari och 8 mars 2011: Herr Qin Yueming, Mr Yu Yungang, och Mr Liu Chungjiang. Inom några dagar efter dödsfallen var nyheten om händelsen och foton av offren ute på utomeuropeiska minghui.ca webbplats (fotogalleri). Som svar till information om dödsfall som läckte ut på nätet så snabbt, har fängelset satts under "lockdown". Read more ....


Wall Street Journal 29 april 2011
Beijing - Kinas senaste folkräkning visar att landets befolkning åldras snabbt och dess tillväxttakt har minskat kraftigt, vilket väckt nya frågor om regeringens ovilja att överge sin kontroversiella ettbarnspolitik trots varningar om en annalkande demografisk katastrof.

När den kinesiska regeringen lanserade världens största demografiska experiment år 1980, sades att det skulle ta cirka 30 år att tämja nationens explosiva befolkningsökning.

Kina verkar ha uppnått det målet: Inledande folkräkning släppt på torsdagen visar att Kinas befolkning, världens största, steg till 1,34 miljarder förra året, från 1,27 miljarder under 2000. Det sätter genomsnittlig årlig tillväxt till 0,57% över hela decenniet, en minskning från 1,07% under 1990-2000.

Folkräkningen, som genomfördes förra året, visar också att personer över 60 år nu står för 13,3% av Kinas befolkning, jämfört med 10,3% under 2000. Och reserven för framtida arbetstagare har minskat: Personer under 14 utgör 16,6% av befolkningen, en minskning från 23% för 10 år sedan. Read more ...


Los Angeles Times 29 april 2011 av Barbara Demick
Michael Posner säger att vådagars samtalet med Beijing har avslöjat lite eller inget om författare, kyrkobesökare, konstnärer och andra som har försvunnit.
Beijing - USA: s sändebud Michael Posner sade på torsdagen att Kina har "återfall" om mänskliga rättigheter och att under tvådagars samtalet hade de kinesiska tjänstemännen misslyckats med att ge tillfredsställande svar om författare, intellektuella, advokater, kyrkobesökare och konstnärer som har arresterats eller försvunnit.

De senaste samtalen om mänskliga rättigheter, en del av en återkommande dialog under de senaste två decennierna, kom mitt i vad Kina-experter säger är den allvarligaste nedslagen sedan militären stormade Himmelska fridens torg 1989.

"Under de senaste månaderna har vi sett en allvarlig tillbakagång för mänskliga rättigheter, och en diskussion om dessa negativa tendenser dominerade dialogen om mänskliga rättigheter," sade Posner, biträdande statssekreterare för demokrati, mänskliga rättigheter och arbete, vid en presskonferens vid den amerikanska ambassaden. "Detta är en fråga där våra meningsskiljaktigheter är djupgående."

Även om samtalen själva har fått kritik som varande ett sätt att marginalisera de Mänskliga Rättigheterna, är de ett av de få forum där amerikanska tjänstemän kan föra till protokollet sin oro över enskilda fall. Bland de namn som togs upp var Ai Weiwei, konstnären som försvann den 3 april och Teng Biao, en advokat och professor, som försvann i februari. Read more ...

No comments:

Post a Comment