Wednesday 27 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Reuters, 26 april 2011, av Chris Buckley
PEKING (TT-Reuters) - Australiens premiärminister Julia Gillard pressade Kina om mänskliga rättigheter och Nordkorea, samtidigt som hon försöker öka handeln med landets största köpare av kol och järnmalm.

Målen för hennes besök i Peking belyser den besvärliga utmaning Australien och andra västerländska regeringar har: en önskan om att pressa Kinas ledare över de mänskliga rättigheterna och regionala friktion samtidigt som man försöker vårda handelsförbindelser med världens näst största ekonomi.

"Relationen med Kina är i god form", sade hon till journalister efter ett möte med premiärminister Wen Jiabao. "Naturligtvis är vår ekonomiska relation grundläggande för Australiens nationella intressen, och den växer med stormsteg."

Gillard sade hennes diskussioner fokuserade på handel och investeringar, och även påskynda förhandlingarna om ett frihandelsavtal.

Men hon tog också upp de mänskliga rättigheterna.

"Jag hade möjlighet att med premiärminister Wen ta upp frågor i samband med Australiens farhågor med mänskliga rättigheter, sade hon, och notera Kinas" anmärkningsvärda framsteg för att lyfta sitt folk ur fattigdom."
Read more ...


Asia-Pacific News, 26 april 2011
Beijing - Den kinesiska regeringen bekräftade på tisdagen sammandrabbningar i ett tibetanskt kloster i sydvästra delen av landet, men kommenterade inte rapporter från aktivistgrupper att två personer hade dödats av säkerhetsstyrkorna.

Några munkar i kloster Kirti hade "lång tid allvarligt stört sociala ordningen, målat dåliga bilder av tibetansk buddhism och kraftigt sårat buddhistiska anhängare", sade utrikesdepartementets talesman Hong Lei.

Den lokala regeringen i Ngaba området i Sichuanprovinsen bedriver sedan i tisdags kollektiv "utbildning" i klostret, vilket var nödvändigt för att upprätthålla "normal religiös ordning", sade han.

Den USA-baserade International Campaign for Tibet sade på lördagen att två personer misshandlades till döds i torsdag när de försökte stoppa polisen från kvarhålla hundratals munkar från klostret.

Mer än 300 munkar har också tvångsförflyttats till hemlig ort för att genomgå "patriotisk omskolning" på hemlig plats, sade aktivister. Read more ....


Deccan Herald 25 april 2011
Hungerstrejken av medlemmarna i den regionala tibetanska Youth Congress, mot övergrepp mot tibetaner i Kina ockuperade Tibet och krävande omedelbart tillbakadragande av trupper från Kirthi kloster, gick in på sjätte dagen i måndags.

Den Youth Congress ordförande Lakyap uttalande fördömde de fortsatta grymheterna i Kina mot tibetaner och även de kinesiska för kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Officiella medlemmar av Youth Congress har deltagit i hungerstrejken de senaste sex dagarna. De protesterande hade ställt porträtt av Mahatma Gandhiji och Dalai Lama på plats. Read more ...


The Guardian 27 april 2011 av Christopher Bodeen
PEKING (AP) - Kina och USA öppnar vad som troligen kommer att vara en märkes möte om Mänskliga Rättigheter på onsdag, mitt i kinesiska tillslag mot oliktänkande som har gjort att aktivister ifrågasätter värdet av sådant diplomatiskt utbyte.

Den två dagar långa USA-Kina dialogen om Mänskliga Rättigheter kommer att inriktas på den pågående kampanjen mot oliktänkande, liksom rättsstatsprincipen, religions-och yttrandefriheten, samt arbets-och minoriteters rättigheter, sade det amerikanska utrikesdepartementet.

Dussintals kända advokater och aktivister runt om i Kina har försvunnit, blivit förhörda eller häktats för påstådd omstörtande verksamhet under de senaste veckorna av Kinas regim, tydligt oroade av händelseutvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika. Read more ...

No comments:

Post a Comment