Saturday 16 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Clearwisdom.net
Sedan 1999 har det kinesiska kommunistpartiet (KKP) brutalt förföljt de 100 miljoner kineser som utövar Falun Gong, en fredlig qigong- och meditationsmetod baserad på principerna Sanning-Godhet-Tålamod.

Den kommunistiska regimen har hela tiden förnekat förföljelse, tortyr och dödandet Falun Gong-utövare. Men deras illdåd inte döljas för evigt, och det internationella samfundet har blivit mer och mer bekymrad över dessa allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Falun Gong arbetsgrupp för mänskliga rättigheter publicerade nyligen "FN-rapporter om kränkningar mot Falun Gong-utövare och de mänskliga rättigheterna i Kina (2000-2010)" på kinesiska. Samlingen omfattar över 70 påståenden relaterade till förföljelsen av Falun Gong som har publicerats i olika FN-rapporter om de mänskliga rättigheterna sedan 2000. Read more ...


The New York Times 16 april
Konstnärer och sympatisörer kommer att hålla en sit-in utanför kinesiska ambassader och konsulat på söndag för att protestera mot fängslandet av den kinesiska konstnären Ai Weiwei. Mr Ai greps den 3 april. Den 7 april sade en kinesisk tjänsteman till The Times att han hölls misstänkt för "ekonomisk brottslighet."

På söndagens planerade protest kommer deltagarna att medföra stolar och sätta sig ner utanför kinesiska regeringens byggnader runt om i världen. Den bygger på en installation med titeln "Fairytale: 1001 trästolar från Quin-dynastin," som Mr Ai gjorde på Documenta i Kassel, Tyskland , under 2007. I den ordnade han 1.001 st sena Ming och Qing-dynasti trästolar runt utställningen, han rekryterade 1.001 kinesiska medborgare via Internet att frivilligt åka och leva i Kassel för att sitta på stolarna så länge installationen varade. Planen för protesten tog form efter att Anne Pasternak, ordförande för Creative Time, postade en fråga om vad konsten kan göra för att stödja Mr Ai's frigivning. Steven Holmes, adjungerad intendent vid Bass Museum of Art i Miami Beach, anges ha svarat med "ca 11 idéer alla baserade på Ai Weiwei arbete, och jag tyckte att det var väldigt vacker," sade Ms Pasternak i en intervju. Read more ....


Röster i Kina: Den nationalistiska aktivisten
Guardian
Som en del av vår serie publicerar vi porträtt av det moderna Kina där vi frågar vanliga kineser hur de ser på sitt land. Feng Jinhua, 39, bor i Peking:

Vilken är den största förändringen du har sett i Kina? Och i ditt eget liv?
Kinesiska folket har blivit mer och mer "mänskligt". Individers egendom är skyddad och när deras intressen står i strid med myndigheternas har vi viss laglig rätt att skydda dem, men i många fall misslyckas det fortfarande.

Att studera i utlandet har fått mig att inse att människor kan leva på ett helt annat sätt. Innan, när regeringen inte tog hand om vad folk saknade - som när fattiga människor som inte hade råd med mediciner helt enkelt väntade på att dö - Trodde jag det var normalt och acceptabelt eftersom vi är fattiga. Men efter att ha sett systemet i de utvecklade länderna kände jag att det kinesiska folket bör åtnjuta det också. En annan stor förändring var min inställning till internationella frågor. Att bo i Japan gjorde mig mycket känsligare för frågor, som tex då den japanska regeringen besökte Yasukunitemplet [en helgedom för döda i krig, varav flera krigsförbrytare], och jag blev engagerad i att hjälpa krigsoffer.

Om det inte fanns någon [japansk] invasionen för 60 år sedan ... om Kina inte hade utkämpar ett krig utan utveckla tsin ekonomi och medborgerliga rättigheter, vore det mycket bättre idag. Read more ...

No comments:

Post a Comment