Thursday 28 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Epoch Times, 28 april 2011
En Beijing Mänskliga Rättigheter advokat som varit saknad i tio dagar släpptes av myndigheter från ett mentalsjukhus i ett extremt svagt fysiskt och psykiskt tillstånd. Han kunde inte gå, hade ont överallt, och kunde inte helt komma ihåg vad som hade hänt honom.

Vad Jin Guanghong mindes efter hans tio dagars prövning, var att den 8 april eller 9e, när han gick på gatan, kidnappades han och fördes till häktet, och senare till ett mentalsjukhus. Han sa att han blev misshandlad och kan vagt minnas att vara bunden till en säng och ges injektioner och medicin. Han höll sedan en hungerstrejk men tvångsmatades genom en slang i näsan, enligt en rapport den 22 april från China Rights Defence Alliance. Read more ...


The Tibet Post International, 28 april 2011
Dharamshala: - Jampa Tso, en nunna från Badak Phuntsok Choeling nunnekloster i Drangko County, Kardze, har gripits efter att hon ropade slagord om frihet i Tibet och delade ut flygblad den 16 april 2011.

Enligt en bekräftad information som skickats till den tibetanska centret för mänskliga rättigheter och demokrati (TCHRD), iscensatte Jampa Tso sin demonstration vid en bro som leder till torget i Derge län. Det tog inte lång tid innan polisen fick vetskap om det och de arresterade henne omedelbart.

Efter att ha gripits av polisen i Derge, blev hennes familj från Dangkho län informerade. När familjen kom till Derge County Public Security Bureau's häkte nekades de att besöka Jampa Tso. Familjen fick veta att Jampa Tso har begått ett allvarligt brott och de varnades från att komma tillbaka.

Jampa Tso, 28, föddes i Chuwa Village, Drangko län. Under 2008 protesterade cirka hundra nunnor från nunneklostret Badak mot det repressiva styret av den kinesiska regeringen. Myndigheterna hotade att om det blir fler politiska aktiviteter från nunneklostret kommer regeringen att stänga klostret. TCHRD kräver omedelbar frigivning av nunnan som de betraktar som samvetsfånge. Read more ...


Daily Democrat, 28 april 2011, av Christopher Bodeen
BEIJING (AP) - Kina kommer aldrig tillåta USA att diktera politiska reformer och alla amerikanska påtryckningar på de Mänskliga Rättigheterna kommer torpedera samtal om dessa frågor, sade regimen på torsdagen genom en av sina tidningar.

Den trotsiga ledaren i Global Times dök upp på andra dagen av det årliga Kina-USA samtalet om Mänskliga Rättigheter som kommer mitt i regimens kraftåtgärder mot kritiker.

Samtalen har gett små framsteg de senaste åren och förväntas bli ännu mer snarstucket än vanligt i år. Många förespråkare för Mänskliga Rättigheter ifrågasätter värdet av sådana diplomatiska utbyten.

Global Times sade att Kina inte skulle acceptera förfrågningar från USA och hävdade att de flesta kineser "kände motbjudande" av yttre påtryckningar om Mänskliga Rättigheter.

"Eftersom Kina är en suverän nation, finns det ingen möjlighet till att låta USA diktera sin politiska utveckling," sade redaktionen.

"Om USA antar påtryckningar som utgångspunkt för sin"dialog "med Kina, ser vi inga möjligheter till framsteg", sägs det.

De två sidorna utväxlade ett frostigt språk inför de "stängda dörrarna samtalen" då USA sa att det skulle inriktas på den pågående kampanjen mot oliktänkande samt på rättsstatsprincipen, religionsfrihet och minoriteters rättigheter. Read more ...


Kan Zhong Guo, 26 april 2011
Varför är kineserna missnöjda?
En Wall Street Journal rapport från April 22, 2011, genomförde gallup intervjuer med personer i 124 olika länder och bad dem att rangordna sina liv på en skala från 1 till 10. De med 7 eller högre klassificerades som "tillfreds", i motsats till de mindre lyckliga kategorier - "kämpande" och den sämsta av dem, "lidande." Med en blomstrande ekonomi, glänsande ny infrastruktur och en stigande trend på den internationella arenan, kan man förmoda att det kinesiska folket mår ganska bra om i dessa dagar. Inte så, endast 12% svarade "tillfreds" i Kina, medan hela 71% sa de att de kämpade, och 17% sade att de var lidande.

Resultatet står i konflikt med en tidigare Pew Research Global Attitudes undersökning, som visar att kinesiska folket känner betydligt mer optimism om sina liv. Med tanke på den senaste tidens ekonomiska boom i Kina och människors förbättrade levnadsstandard, är den senaste gallup förbryllande för många av nyhetsbyråerna. Samhällsvetare tenderar att enas om att pengar ofta leder till lycka. Men kineserna har uppenbarligen en annan upplevelse. De stigande lönerna hjälpte inte att ge dem mer lycka. Read more ...
 

No comments:

Post a Comment