Wednesday 20 April 2011

FN om Kina .... och en god nyhet


The Washington Post 20 april
Peking - Kina har släppt en av de mest framstående aktivister som omhändertogs sedan massiva tillslag inleddes för två månader sedan för att stoppa eventuella Mellanöstern-inspirerade protester.

Jiang Tianyong, en Beijing advokat för mänskliga rättigheter, släpptes i tisdag kväll och verkade vara relativt väl, sa hans fru Jin Bianling.
"Jag tror att han bara vill vila en stund," ska fru Jin ha sagt.
Jiang Tianyong var bland dussintals kända advokater och aktivister runt om i Kina som försvunnit, blivit förhörd eller kriminellt häktas för "omstörtande verksamhet" under de senaste veckorna då Kinas auktoritära regering, tydligen oroade av händelseutvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika, har tagit steget att växla upp nedslagen kraftigt.

Den mest uppmärksammade måltavlan för myndigheterna hittills är Ai Weiwei, berömd kinesisk konstnär och frispråkig kritiker regering, .... Read more ...

FN's generalsekreterare Ban Ki-moon tyst om gripandena i Kina
The Age (Australien) 18 april 2011
FN-chefen Ban Ki-Moon använde alla diplomatiska och politiska vapen i flammande försvar för demonstranter i arabvärlden och civila i Elfenbenskusten, men på en ny våg av arresteringar i Kina: Tystnad.

Den tidigare Sydkoreanske utrikesministern har under sin första tid som FN: s generalsekreterare betonade sin roll av "tyst diplomati". Försvinnandet av dussintals konstnärer, intellektuella och dissidenter i Kina under de senaste veckorna kommer just som Ban förbereder sig för att meddela om han kommer att begära ytterligare fem år.

Även om det inte finns någon tydlig konkurrent om posten, vet Ban att han måste ha stöd av de fem permanenta medlemmarna i FN: s säkerhetsråd - Kina, tillsammans med Storbritannien, Frankrike, Ryssland och USA.

FN ledare tog en tuff linje på Elfenbenskusten, där starke Laurent Gbagbo tillfångatogs den 11 april och i Libyen, då han säger att FN-resolutionen tillåter militär aktion utvidgas gränsen för den humanitära rätten för att hjälpa civila.

Men tillfrågad två gånger på informationsmöten i de senaste dagarna om Ban Ki-Moon's ståndpunkt om gripandet av konstnären Ai Weiwei och dussintals andra fria röster i Kina, sade biträdande FN-talesman Farhan Haq: "Jag måste komma tillbaka till er om detta." Read more ...

No comments:

Post a Comment