Sunday 10 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Clinton uppmanar Kina's regim att frige aktivister.
Taipei Times, Apr 10, 2011

"Hårt förtryck": Amerikanska utrikesdepartementet la Kinas svepande tillslag mot dissidenter till litanian av övergrepp mot Falun Gong-anhängare, uighurer och tibetaner.
USA: s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade på fredagen Kina att frige dussintals regeringskritiker som gripits i år, inklusive den framstående konstnären Ai Weiwei, och sa att Peking förvärrat situationen för mänskliga rättigheter.
US Department of State’s årliga undersökning sade att Kina förra året ökat sina ansträngningar att hålla tillbaka aktivister, media och fri tillgång till Internet och utövar "hårt förtryck" i Tibet och Xinjiang regioner. Read more ....



Kina's regim har växlat upp tillslagen mot oliktänkande till en högre växel med frihetsberövandet av den världskände artisten, Ai Weiwei (艾 未 未), vilket avslöjar en regim på samma gång osäker om sitt grepp om makten och samtidigt oberörd av västerländsk kritik.
"Innan dödade de kycklingar för att skrämma apor, men med Ai Weiwei dödar de en apa, och det är en större sak", sade Liu Suli (刘 苏里), en bokhandelägare i Peking som fängslades efter 1989-års tillslag mot demokratirörelsen.
"Döda kycklingar för att skrämma aporna" är ett kinesiskt talesätt när man straffar en mindre fiende för att avskräcka den större. Read more ....


Det var inte ens 6:00 i morse då den kinesiska polisen knackade på dörrarna till utländska korrespondenter baserade i Peking, och krävde att få se presslegitimation.
Det är en del av vad som verkar vara en samordnad kampanj de senaste dagarna för att övervaka och skrämma utländska reportrar i Kina.
Farhågor om att resningarna i arabvärlden sprids hit verkar ha skapat ett tillstånd av paranoia inom den interna säkerhetstjänsten. Det nya är att de nu ger sig på utländska journalister. Read more ...

No comments:

Post a Comment