Tuesday 19 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Kina's nedslag på Kirti Klostret i Tibet intensifieras

18 April 2011, Samuel Ivor and Sangay Dorjee, The Tibet Post International
Dharamshala: - Rapporter som härrör från Ngaba regionen i Tibet har under de senaste dagarna rapporterat att situationen för Kirti-klostret är mycket spänt mellan den kinesiska militären och Tibetaner. Den 15 och 16 april, beordrade den kinesiska regeringen att varje tjänsteman och lärare i Ngaba County, ska delta i "patriotisk omskolning" av munkarna i Kirti-klostret.

Kanyak Tsering i exilen från Kirti-klostret säger till The Tibet Post International att många kinesiska tjänstemän kom från Dzorge län för att närvara och hjälpa de Ngaba län. Under mötet satt kinesiska tjänstemän på övervåningen och munkarna i den nedre. Huvudtalare, chefen för den så kallade United Front Work Department' of Ngaba autonoma prefekturen, sade till munkarna: "Huruvida kloster kommer att stängas eller förstöras ligger i era händer, det beror på ert beteende ". Read more ...
UNPO 19 april (Unrepresented Nations and People Organization)


Al-Jazeera journalist steker Kina's mediainformation om Libyen
CPJ (Committee to Protect Jounalists)
19 april, av Madeline Earp/CPJ Senior Research Associate

I rapporteringen om libyska konflikten, "betonar Kina's media bara den humanitära katastrof som orsakas av västerländska luft-bombningarna, och rapporterar sparsamt eller inte alls om det våldsamma förtryck och massaker av folket av Qadafi," skriver Al-Jazeeras byråchef i Beijing, Ezzat Shahrour, på sin blogg. Kinesiska läsare har hittills i stort sett stött denna ståndpunkt.

Kina censurerade ordet "Egypten" i januari, sedan lanserades en kraftfull kampanj för att undertrycka inhemska kritiker av rädsla för egenutvecklande revolution. Så uppfattningen att statliga medier tar parti för Muammar Gaddafi och hans auktoritära ledarskap är ingen överraskning. Read more ...

Missnöjda hindras från att nå Beijing

Radio Free Asia 18 april
Lokala myndigheter hindrar missnöjda innan de kan söka rättvisa i Peking.
(Det är en gammal uråldrig sed i Kina att alla har rätt att resa till Peking och framföra sin sak till de centrala myndigheterna om man är missnöjd med de lokala eller regionala besluten)

Kinesiska tjänstemän har stärkt lokala åtgärder för att blockera framställare från att resa till Peking för att vädra sina klagomål, sade flera aktivister på måndagen.
Huan Xinjin, en kinesisk armé-veteran som bor i östra Shandongprovinsen Yantai stad, sade att han och fyra andra planerade att göra framställningar till centralregeringen i Peking över bristen på kompensation för sin militärtjänstgöring.
Men enligt Huan, blev gruppen stoppad av myndigheter innan den ens nått huvudstaden på måndagen.
"I morse tog vår grupp en buss till Peking från Tianjin. Men vi stoppades av väktare på motorvägen vid checkpoint 9, " Sade Huan i mobiltelefon.

"De hävdade att våra ID-kort har problem, sedan tog de oss till en lokal polisstation, sade han.

"Nu är vi på en särskild buss på väg tillbaka till Yantai, och det finns fem personer som följer oss på vägen." Read more ....

No comments:

Post a Comment