Sunday 24 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Frispråkiga konstnärer blir inlåsta när världen ser bort! Alarmerande anser författaren Ma Jian
Pittsburg Post Gazette 24 april av Ma Jian
Den bistra nyheter att Ai Weiwei, kanske Kinas mest kända samtida konstnär, har gripits och fängslats - hans familj och vänner har inte sett eller hört av honom sedan 3 april - får mig att tänka nytt om Mr Ai's "100 miljoner handmålade porslinsolrosfrön", som nu ställs ut på Londons Tate Modern Gallery.

Kinas folk, verkar Mr Ai installation innebära, är som de miljontals frön utspridda över Tate's gigantiska entréhall. Ingen bryr sig om de är förnedrade eller krossas under foten (eftersom fröna fick liga där på utställningen's öppning). Tyvärr har Mr Ai blivit en av dessa frön, sin frihet krossad av hälen på en omänsklig stat.

Den officiella kinesiska tidningen Global Times kritiserar Mr Ai som en "ensamvarg" och Ensamvargar tolereras inte i Kina. Det enda sättet för en kinesisk person att överleva är att anta den grå, anonyma formen av solrosfrön. Read more ...


Inquirer 24 april 2011, av Shaun Tandon, Agence France-Presse
WASHINGTON - Man och hustru som sa att de fått utstå år av misshandel i kinesiska läger för att utöva Falungong uppmanar till större global uppmärksamhet på den svåra situationen för den andliga rörelsen.

Zhang Lianying och hennes man Niu Jinping, två prestigefyllda utövare av Falungong som förargade myndigheter genom att tala öppet till utlänningar, kom till USA i januari med sin dotter precis som Kina startade intensiva kraftåtgärder mot oliktänkande.

Paret sa att de har tillbringat större delen av de senaste tio åren i fängelse. Den senaste gången, sa de polisen tog dem från deras hem med säckar över deras huvuden strax innan OS i Peking 2008.

De två skiljdes åt, Zhang säger att hon fördes till Masanjia Arbetsläger med omskolning.

Hon sade att hundratals Falungong-utövare hölls i lägret och att vakterna försökte göra ett exempel av henne.

"Jag gick igenom alla typer av tortyr. Jag ropade " Falungong är bra! " hela tiden och de slog mig över munnen med en stor planka av trä eller band upp mig, sade hon och visar inbuktningar på hennes handleder hon fått från rep. Read more ...


The Himalayan Times, 22 april 2011
Beijing: Kina har förbjudit utlänningar i de tibetanska delarna av sydvästra Sichuanprovinsen, sade resebyråer i dag, i ett uppenbart försök att stänga en region skakad av den senaste tidens sammandrabbningar med polisen.

Tillkännagivandet, som utfärdats av provinsernas säkerhetsmyndigheterna, sade att utlänningar var förbjudna att komma in i tibetanska befolkade länet Ganzi och flera län i angränsande Aba länet.

"Utlänningar som redan är i ovan nämnda områden uppmanas att lämna dem" sade underrättelsetjänsten den April 21, i kopior av det som släppts ut på webbplatserna för vissa kinesiska resebyråer.

"När förbudet hävs kommer det att finnas ett nytt meddelande," tillades det, utan att ge någon förklaring. Utlänningar måste redan ha tillstånd för att resa till den Autonoma Regionen Tibet, men regeringen är generellt mer avslappnad angående tibetanska områden i andra provinser som Sichuan, Qinghai och Gansu. Read more ....

No comments:

Post a Comment