Sunday 25 December 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-23
Myndigheter i Sichuan har dömt författaren Chen Wei till nio års fängelse för subversion efter att han publicerade demokratiska uppsatser på internet, sade hans advokat på fredagen.

Suining folkdomstolen dömde Chen efter en två och en halv timme kort rättegång där han befanns skyldig till "hets för att undergräva statsmakten".

Efter att Chen, 42, dömdes, ropade han ut i rätten: "Demokrati och konstitutionella regeringen kommer att segra Diktaturen kommer falla!"

Chens advokater sade att målet mot honom var baserad på 26 artiklar som han skrev mellan mars 2009 och januari 2011, som kritiserade det styrande kinesiska kommunistpartiet och bristen på demokratisk politik i Kina. Han efterlyste också större yttrandefrihet. Read more ….


Phayul, 2011-12-25
Dharamshala: För andra året i rad har Kina's regim ställt in en planerad dialog om mänskliga rättigheter med EU utan att ge något skäl.

I ett uttalande från Europeiska unionens delegation till Kina den 22 december, beklagar EU djupt annullering av den andra sessionen i EU-Kina dialog om mänskliga rättigheter för år 2011.

"Det (EU) är besviken på avsaknaden av ett svar från den kinesiska sidan på sina förslag till datum för att hålla den här sessionen av dialogen före slutet av året," sades det.

Förra året hade Kina, rasande över utdelningen av Nobels fredspris till fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, avbrutit dialogen.

Som en del av engagemanget med Kina om mänskliga rättigheter, lanserade EU dialogprocessen 1995, med sammanträdden två gånger per år, omväxlande mellan EU: s ordförandehuvudstad och Peking.

"Denna dialog är en viktig del av förhållandet mellan två strategiska partners och erbjuder en ovärderlig plattform för att diskutera alla frågor av intresse," EU sade i ett uttalande. "Det bidrar till att förbättra vår förståelse". Read more …..


ClearWisdom, 2011-11-09
Dagens Nyheter från Kina omfattar händelser av förföljelser som ägde rum i åtta städer eller län i sex provinser. Enligt denna rapport har 7 utövare utsatts för misshandel under sin internering och minst 20 utövare arresterades olagligt. Read more ….


ClearWisdom, 2011-12-20
NEW YORK - En pensionerad arbetare från Kinas naturvårdsverk misshandlades till döds i ett fängelse i nordöstra Kina den 7 oktober, inom mindre än en månad efter att blivit fängslad för distribution av Falun Gong informationsmaterial.

Zhao Yanxia (赵艳霞), en 55-årig kvinna från Siping, fördes bort av polisen den 31 maj 2011 för att ha delat ut material om Falun Gong och om brott mot mänskliga rättigheter. I september dömdes hon efter en skenrättegång till tre och ett halvt år i fängelse. Hon överfördes därefter till Jilinprovinsens kvinnofängelse (吉林省 女子 监狱) utan att hennes familj har meddelats. Inom mindre än fyra veckor, var hon död. Read more ….

No comments:

Post a Comment