Tuesday 6 December 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-05
Myndigheterna har fängslat flera aktivister och kränkt de mänskliga rättigheterna för andra över hela Kina på söndagen, som är "Upprätthålla Lagen" dagen i Kina, enligt netizens och rättigheter förkämpar.

Det årliga evenemanget, som hålls den 4 Dec, lanserades för att främja rättsstatsprincipen i Kina, men i stället blev flera uppmärksammade dissidenter, deras anhängare och andra framställare trakasserade av polisen.

På söndagen gick en grupp anhängare, bland annat en kvinnlig netizen av online namnet "Wu Ti", buddhistisk nunnan Miaojue, och modern till aids rättigheter aktivist enTian Xi, för att besöka konstnären och människorättsaktivisten Ai Weiwei i hans hem i Peking.

Men när de anlände till Ai's residens, stoppade polisen dem från att knacka på hans dörr. AI öppnade dörren, men begärdes av polisen att stänga den, sade Wu Ti i en intervju på måndagen. Read more .....


The Telegraph, 2011-12-05
Kinesiska journalister måste komma ihåg att de först och främst är "språkrör" för staten, har den nya chefen för CCTV, den kraftfulla statliga programföretagetet sagt.

Hu Zhanfan, som tog över ledningen av CCTV i november, sade att journalister som lurar sig själva att de är oberoende professionella, snarare än "propaganda arbetstagare", gjorde ett "grundläggande misstag om identitet".

Vid en sammankomst arrangerad av Kinas National Media Association, sade Hu till sina kollegor att "det första sociala ansvar och professionella etik som media personal bör förstå är sin roll som ett bra språkrör".

Han tillade att de som glömmer den här lektionen "skulle aldrig gå långt". Read more .....

No comments:

Post a Comment