Thursday 22 December 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Telegraph, 2011-12-21
Upproret i kinesiska fiskebyn Wukan tvingade styrande kommunistpartiet att gå med på frigivning av tre bybor som fängslades för att ha protesterat mot korruption och stöld av land på onsdagen.

Byn's representant Lin Zuluan hade två timmars samtal med den första högt uppsatta kinesiska regeringensrepresentanterna som ingripit efter tre månader lång öppen revolt.

I ett ödmjuk bakläxa för hans administrationens auktoritet, enades kommunistpartiets sekreterare Zhu Mingguo om en rad krav, sade Lin, som börjar med frisläppandet av de fängslade byborna.

"De tre kommer att släppas en efter en i morgon," meddelade Mr Lin till invånarna.

Zhu var också överens om att släppa "i sinom tid" kroppen av Xue Jinbo, protestledaren påstås ha misshandlats till döds i polisens förvar för nästan två veckor sedan, sade Lin. Read more .....


The Telegraph, 2011-12-21
Christian Bale, Batman skådespelaren, ska känna sig generad för att försöka besöka en mänskliga rättigheter aktivist medan han var i Kina för att främja en film, har en regeringstalesman sagt.

Bale blev fysiskt stoppad av regeringsstödda vakter från att besöka blinda aktivisten Chen Guangcheng i östra Kina förra veckan. Ett CNN team var med Bale på resan och filmade handgemänget med vakterna som håller Chens i husarrest.

På frågan om uppmärksamheten har varit pinsamt, sade utrikesdepartementet talesman Liu Weimin att skådespelaren ska känna sig generad, inte Kina's regim.

Han sade Bale var inbjuden av regissören Zhang Yimou att närvara vid invigningen av filmen "The Flowers of War".

"Men han var inbjuden för att promota filmen i en viss stad," sade Liu. "Jag tror att om du vill skapa egna nyheter i Kina, kommer du inte vara välkommen här." Read more .....

No comments:

Post a Comment