Friday 23 December 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-22
Netizens ser en ny regel som kräver användare att registrera sig med sina riktiga namn som ett försök att tysta kritik.
Nya microblog regler om att kontoinnehavare måste använda deras riktiga namn håller på att rullas ut i två stora kinesiska städer efter de hårdare besluten mot Twitter-liknande tjänster i Peking tidigare denna månad.

Sju större webbplatser i Guangzhou och Shenzhen i södra provinsen Guangdong, började på torsdagen att be nya användare att registrera sig med riktiga namn, sade den provinsiella publicitetsavdelningen i ett uttalande.

De nya reglerna görs "i enlighet med kinesiska lagar och regler" i ett försök att "främja hälsosam Internet kultur" och "stärka förvaltningen och vägleda sociala nätverkstjänster (SNS) och instant-messaging-verktyg", sade den officiella nyhetsbyrån Xinhua. Read more .....


Radio Free Asia, 2011-12-22
Hundratals protesterar i den södra kinesiska staden Haimen samtidigt som spänningar lättar efter att regimrepresentant gjort eftergifter i närbelägna Wukan.
Tjänstemän i den södra kinesiska provinsen Guangdong, som har drabbats av två separata massprotester den här veckan, har släppt en fånge i den rebelliska byn Wukan, med ytterligare två beräknas släppas på fredag, säger byborna.

Men samtidigt som Guangdong provinsens vice kommunistpartiets sekreterare Zhu Mingguo besökte Wukan, som förra veckan såg arga bybor kämpa mot kravallpolis över barrikaderna, uppstod en andra protest bara 75 miles (121 km) bort i kuststaden Haimen.

Officiella medier förnekade på torsdagen rapporter om att människor hade dött under de senaste sammandrabbningarna mellan Haimen boende som är upprörda på föroreningar från ett närliggande koleldat kraftverk och polisen, men bekräftade att fem personer hade gripits av polisen för "vandalism". Read more ....

Radio Free Asia, 2011-12-16
Uigurer fängslade i samband med en sax attack mot han-kineser saknas.
Mer än 20 från den etniska minoriteten uigurerna har rapporterats saknade i Kinas nordvästra Xinjiang efter polisens tillslag som inleddes efter att en uigurisk man gjort blodig attack, enligt invånare.

En han-kines tros ha dödats och flera andra skadades när mannen attackerade en grupp människor med en sax på gatorna i staden Kashgar i västra delen av Xinjiang i uiguriska autonoma regionen tidigare denna månad.

Invånare i Doletbagh, där attacken inträffade, sade att händelsen sannolikt var etniskt laddad.

Polisen grep mer än 50 personer i samband med fallet, och även om många släpptes strax efter, har mer än 20 ännu inte redovisats, vilket gör människorättsorganisationer bekymrade om deras säkerhet.

"Mer än 20 killar i åldern 18-25 i vårt samhälle försvann efter den 3 december attacken, men familjerna är rädda att tala om kvarhållande av sina barn eftersom de har varnats av polisen och uppmanas vara tysta," säger en lärare som är bosatt i Doletbagh till RFA.

"Några av de gripna är gymnasieelever", sa han.

Läraren sade att ett antal av angriparens familjemedlemmar omhändertogs av polisen från sina hem på olika platser runt om i Kashgar. Read more ....


New York Times, 2011-12-23
En domstol har dömt en demokrati förespråkare till nio års fängelse för omstörtande verksamhet. En advokat, Liang Xiaojun, sade att en domstol i sydvästra Kina på fredagen dömde Chen Wei för anstiftan till omstörtande verksamhet för fyra essäer han skrev och publicerade på nätet. Chen greps i februari mitt i ett expansivt regeringstillslag som svar på anonyma uppmaningar på nätet att imitera protester i Nordafrika och Mellanöstern. Domen är det hårdaste kända straffet under årets tillslag. Read more .....


New York Times, 2011-12-22
WUKAN, Kina - Som journalister och bloggare började sippra in Wukan förra veckan beslutade invånarna att ta ett tvåvåningshus i bruk, en gång tillhörande en familj som åkt till Hong Kong, för en tid sedan. De gjorde det till ett Presscenter denna fiskeby på 13.000.

De utomstående hade kommit för att se hur upprörda invånarna hade förvandlat deras by på Kinas sydöstra kust till en tillfällig autonom zon. Deras ilska fokuserade på två frågor: vad de kallade illegala markförsäljningar av byns tjänstemän, och den 11 december avlidne byförespråkaren medan han var i polisens förvar. Byborna jagade ut kommunistpartiets tjänstemän, stötte bort ett anfall av poliser och barrikaderade alla vägar som leder in till Wukan med trädstammar. De två polisstationerna i byn stod tomma. Det gjorde också högkvarteret för kommunistpartiets kommitté.

Men presscentret var ett virrvarr av varma kroppar och bärbara datorer och en massa sladdar, strödda med tomma burkar Red Bull.

På en vägg i vardagsrummet satt ett porträtt av Gud som tittade ner från himlen. Nedanför det var ett litet träkors med Jesus. Och under detta, tejpade på väggen, var ett vitt papper med ett uttalande på kinesiska och engelska. Det bönföll reportrar inte att kalla protesten ett "uppror".

"Vi är inte en revolt", stod det. "Vi stöder det kommunistiska partiet. Vi älskar vårt land. " Read more ....

No comments:

Post a Comment