Tuesday 13 December 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-11
I Kinas norra del av Inre Mongoliet, fortsätter kinesiska myndigheterna att hålla etniska mongoliska oliktänkande Hada fången bortom hans planerad release och har fängslat hans fru och son, sa släktingar och människorättsgrupper.

"Enligt deras egna lagar, dömde kommunistpartiet honom till 15 år, och när han hade tjänat 15 år då borde han frigivits," berättade Xi Haiming (även känt som Temcheltu på mongoliska), ordförande i Tysklands-baserade Inre mongoliska förbundet för försvar av mänskliga rättigheter, för RFA.

"Men inte bara att de inte låtit honom komma hem, men för att sätta press på honom, tog de ​​hans fru och son," sade han.

Hada, 55, var planerad att släppas i december förra året efter att ha avtjänat 15 år för "separatism" eftersom han ledde en icke-våldsam kampanj för Inre Mongoliet självständighet från kinesiska styret.

Men i stället har han suttit på en "hemlig plats" i utkanten av Hohhot, huvudstad i Kinas Inre Mongoliet autonoma regionen, sade den USA-baserade Southern Mongolian Human Rights Center (SMHRIC) i ett uttalande på lördagen. Read more .....


Phayul, 2011-12-12
Dharamshala: Ett sällsynt videomaterial som smugglats ut från Tibet visar nivån av förtryck och hårdhänt polisbrutalitet som tibetaner lider under Kinas ockupation.

I 22-minuters video, omkring 100 kinesiska säkerhetspersonal, beväpnade med automatiska vapen och tillsammans med bepansrade fordon kan ses slå till mot en liten bergsby.

Även om det inte finns några synliga tecken på motstånd eller försök att fly då män och en äldre kvinna grips, är den tungt beväpnade kinesiska säkerhetspersonalen brutal med sparkar, slag och tvingar tibetaner att gå ner på knä i snön. I sin oönskade uppvisning av brutalt våld, siktar de i ansiktet på tibetanerna medan de är tvungna att titta in i kameran och säger sitt namn och ålder. Read more ....


The Telegraph, 2011-12-12
Tusentals kinesiska kravallpoliser har belägrat en by i södra delen av landet och skurit av tillgången på mat och vatten i ett försök att dämpa en serie upplopp.

I månader har de 20 000 byborna som bor i Wukan, nära Shanwei i provinsen Guangdong, protesterat först för att deras mark beslagtagits och sålts ut av den lokala regeringen, och sedan mot den brutala taktik som används av polisen för att återfå kontroll av byn.

Den senaste protesterna började på söndagen, när polisen försökte arrestera en bybo och stöttes bort av bybor beväpnade med käppar. Polisen avfyrade tårgas innan reträtten.

Samtidigt började ilskan att koka då myndigheten erkännde att Xue Jinbo, en 43-årig ​​slaktare som hade företrätt byborna i deras förhandlingar med regeringen, hade dött i polisens förvar av "hjärtsvikt ".

Herr Xue anhölls förra veckan och anklagades för anstiftan till upplopp. Herr Xue tros ha torterats, kanske till döds, och hans familj ryktas ha funnit flera av hans ben brutna när de tar emot hans lik. Read more ....

No comments:

Post a Comment