Saturday 3 December 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-02
Kinesiska myndigheterna i den nordvästra provinsen Gansu har dömt två tibetanska munkar till långa fängelsestraff efter sitt deltagande i protesterna 2008 mot regimens förtryck, enligt en källa i Tibet.

De två munkar från Tashi Chokorling kloster, som båda heter Tenzin Gyatso, fick nyligen dommar på 13 respektive 15 år, berättade källan för RFA, som talade på villkor av anonymitet.
.........................
"Under 2008 protesterade mer än 300 av de 500 munkarna i klostret mot det kinesiska styret. Samtliga togs i förvar av de kinesiska myndigheterna. "

Senare blev 254 av munkarna släppta efter att ha fängslats för olika lång tid, sade källan. Några hölls i perioder så kort som 10 till 15 dagar, och andra hölls i fem till sex månader.

Många utsattes för misshandel, bland annat "svår tortyr" och misshandel, medan de hölls i förvar, sade källan. Alla var illa klätt och fött.

"Fängelsepersonal visas tsampa och annan mat för de hungriga munkar och frågade dem om [landsflyktige andlige ledare] Dalai Lama eller FN kunde mata dem och hålla dem nöjda."


Washington Post, 2011-12-02
Shanghai - En tibetansk munk satte eld på sig själv på torsdagen i kinesiskt styrda Tibet, sade exil tibetaner. Det var den senaste i en serie av själv-bränningar som är utmanande Peking att upphöra med förtrycket av oliktänkande i Tibet.

Enligt rapporterna, som inte kunde verifieras, hade Tenzin Phuntsog, 46, tidigare i Karma kloster i staden Chamdo, antänt sig nära klostret. Han överlevde och vårdas på sjukhus, säger rapporterna.

Regeringstjänstemän i området sa att de inte fick tala om incidenter med "statshemligheter".

Sjukhus har också sagt att de inte hade någon information.

Utländska journalister hindras sedan länge från att resa självständigt i den tibetanska autonoma regionen eller till de tibetanska områdena i angränsande Sichuanprovinsen.


The Guardian, 2011-11-30
Dai Qingli skriver: "Människor i Tibet har lagliga kanaler för att göra sina röster hörda."

Detta uttalande kunde inte vara längre från den sorgliga sanningen. Otaliga rättsfall för tibetanerna mals ner av kinesiska myndigheterna, och får nu den uppmärksamhet de förtjänar. Till exempel greps Dhondup Wangchen, en tibetansk filmare, i mars 2008 för att göra en dokumentär, Leaving Fear Behind. I sin film reste Wangchen över Tibet och filmade tibetaners syn på OS i Peking, Kinas politik i Tibet och Dalai Lama.

Den 28 december 2009 anklagades Dhondup för "uppmuntran till separatism" och "omstörtande verksamhet" för att helt enkelt göra sin dokumentär. Han avtjänar ett sexårigt fängelsestraff och har kämpat för att få juridiskt biträde. Myndigheterna hotar att stänga advokatbyråer om de försöker att företräda honom. Read more .....

No comments:

Post a Comment