Friday 9 December 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The Telegraph, 2011-12-09
Fem Nobels fredspristagare har startat en kampanj för att uppmana frigivning av fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sade en av dem.

Den Internationella kommittén för stöd till Liu Xiaobo säger att Liu är den enda Nobelpristagaren för närvarande i fängelse, och anklagade det internationella samfundet att glömma hans svåra situation.

Liu var medförfattare till ett manifest under 2008 som kräver ett slut på singel-diktaturer i Kina, och greps senare samma år. Hans uppmaning till fredliga politiska förändringar resulterade i en 11-års fängelsedom anklagad för "anstiftan till omstörtande verksamhet."

"Tyvärr verkar han glömmas bort sakta men säkert utanför Kina", sade gruppen som kallades för LiU: s "omedelbart och villkorslöst frigivande."

På lördag presenteras 2011 års Nobels fredspris i Oslo, Norge. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-12-08
Politiska aktivister i Peking sade på torsdagen att de har lanserat ett vykort kampanj bland nätanvändare för att stödja Kinas politiska fångar inför Mänskliga Rättigheternas dagen.

"Vi vill upplysa myndigheterna om att alla kommer ihåg att du har någon inlåst på denna plats," sade aktivisten Liu Shasha.

"Vi kommer inte att låta dem komma undan med att svärta ner deras namn."

Liu och andra aktivister publicerade adresser till fängelser där framstående dissidenter för närvarande hålls fångna, inklusive 2010 Nobels fredspristagare Liu Xiaobo, och författaren Tan Zuoren, som fängslades efter att han genomfört en utredning om anklagelser om undermålig konstruktion av jordbävningsdrabbade skolbyggnader.

"Det är snart det nya året," säger ett inlägg på microblog tjänsten Twitter som uppmanar folk att skicka vykort till Liu.

"Snälla skicka ett vykort till Liu Xiaobo, Box 999, Jinzhou City, Liaoning-provinsen, Kina, 121.013." Read more ....


Radio Free Asia, 2011-12-09
Hur mycket pengar tjänar Kinas betalda kommentatorer, "50 cent armén", egentligen ?

Ett par kvitton som läckt ut från ett universitet i nordvästra Kina som tydligt visar den lön som ges till regeringsstödda Internetkommentatorer, känd som "50 Cent armén", har cirkulerat bland netizens denna vecka.

Försedd med officiella stämpel "Partiet kommittén propagandadepartementet av Northwestern Polytechnic University i det kinesiska kommunistpartiet," bekräftar kvittona att pengar betalades till "Internet kommentatorer."

En anställd som svarade i telefonen på Xian-baserade universitet bekräftade att ett sådant arbete finns på campus.

"Du menar en propaganda specialist", sa han på frågan om det fanns ett sådant arbete som "Internet-kommentator" på skolan.

Men han sa att han inte visste mycket om jobbet, och levererade en andra telefonnummer för mer information. Read more .....


Radio Free Asia, 2011-12-09
Fängelsedomen kommer vid en tidpunkt med alltfler protester i regionen mot det kinesiska styret.

Kinesiska myndigheterna i den autonoma regionen Tibet (TAR) har dömt en ung tibetan till fängelse för sin roll i en protest i fjol mot regimen i Peking, sade en källa i exil.

Sonam Namgyal, 23 och född i staden Drongsar, dömdes till tre års fängelse av Pashoe läns folkdomstolen i TARs Chamdo prefekturen den 13e Oktober, sade en tibetansk munk i Indien, som talade under förutsättning av anonymitet och citerar källor i Tibet.

"Han greps därför att 2010 drog någon ner en kinesisk flagga på campus i Drongsar skolan och lade den under en sten," sa källan.

"De kinesiska myndigheterna undersökte, men misslyckades med att identifiera den person som var ansvarig."

Sonam Namgyal var en student i Drongsar vid den tiden, säger källan.

Den 17 juni plockades han upp av två civilklädda kinesiska poliser då han plockade cordycep svampar, sade källan.

"Officerarna tog honom till Nyingtri län, där han hölls i tre dagar. Senare blev han överlämnad till polisen i Pashoe "

Slagen, torterad
"I Pashoe hölls han i ungefär fyra månader och blev svårt misshandlad och torterad av polisen," säger källan.

Den 13 oktober blev Sonam Namgyal dömd till tre års fängelse för att "agera mot enheten i landet,"

"Hans medfångar har berättat för lokalbefolkningen att Sonam's hälsa är mycket dålig och att hans hörsel har skadats till följd av tortyr i fängelset"

"För närvarande vet hans anhöriga inte var han hålls fängslad." Read more ....


Washington Post, 2011-12-09
Peking - En före detta buddhistmunk i Tibet har dött av brännskador efter att han satte eld på sig själv för en vecka sedan sade en tibetansk rättigheter grupp.

Det Indien-baserade Tibetanska centret för mänskliga rättigheter och demokrati, sade att Tenzin Phuntsog, 46, avled på tisdagen på ett sjukhus i Tibets Chamdo region. Gruppen hänvisas till källor som man inte vill identifiera med namn.

Den tidigare Munken satte eld på sig själv nära Karma klostret den 1 december. Rättigheter Gruppen säger att han hade delat ut flygblad som kritiserade kinesiska styret innan han gjorde så.

Det var den senaste självbränningensprotesten av tibetaner mot det kinesiska styret. De flesta av de demonstranter som har satt eld på sig själva kräver tibetanska frihet och återlämnande av deras andliga ledare, Dalai Lama, som flydde till Indien under ett misslyckat uppror mot det kinesiska styret 1959.

Minst 12 munkar, nunnor och tidigare munkar har nu satt eld på sig själva i år i vad som ses som handlingar av desperation i en hårdnande kinesisk kontroll över tibetanskt liv och kultur. Alla utom den senaste inträffade i tibetanska området i Kina Sichuan provinsen.

Samtal till länssjukhuset ringde obesvarade, medan en tjänsteman vid Changdu's ämbetsverk, som avböjt att säga sitt namn, sade att han inte känner till några självbränningari regionen. Read more .....

No comments:

Post a Comment