Monday 5 December 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Tibetanska självbränningar 2009-2011
International Campaign for Tibet


Att förstå självbränning
Av Dhundup Gyalpo
Asia Times, 2011-12-02
Ingen lögn är för stor eller liten för de betalda affischer av kinesiska propagandan, särskilt när det gäller att attackera Dalai Lama och misskreditera den fredliga naturen i tibetanska frihetsrörelsen.

Detta är kanske den enda logiska förklaringen till artikeln publicerad av China Daily den 25 november, som hävdar att Hans Helighet Dalai Lama och det tibetanska folket i exil har publicerat on-the-scen bilder och en lista över kontant ersättning i händelse av dödsfall eller personskada genom självbränning.

Självfallet är dessa anklagelser en ren lögn som bara tjänar till att lägga sten på skadan av tibetanska förföljelse.
...................................
Den moderna linjen av självbränning, särskilt som en form av politisk protest, kan spåras tillbaka till den 11 juni 1963, då vietnamesiska buddistiska munken Thich Quang Duc, brände sig själv till döds som ''en donation till kampen'' mot förföljelse av buddhister i södra Vietnam. Det är därför relevant att reflektera över hur den världsberömda vietnamesiska buddistmunken och fredsaktivisten, Thich Nahn Hanh, vid den tiden presenterade munkarnas perspektiv på fenomenet ''använda sina kroppar som en lampa för att få hjälp''.
......................................
Hanh började sin tolkning genom att dra en tydlig åtskillnad mellan självuppoffring och självförstörelse. Enligt Hanh, är ''självmord en akt av självförstörelse, som har som orsak följande:. Brist på mod att leva och att klara av svårigheter, nederlag i livet och förlust av allt hopp, längtan efter icke-existens (Abhaya)''.
Men de vietnamesiska munkar som brände sig förkroppsligar inte denna definition av självmord. I själva verket var de exempel på buddhistiska begreppet osjälviskhet. [2]

     Att bränna sig själv med eld är att bevisa att det man säger är av yttersta vikt. Det finns inget mer smärtsamt än att bränna sig själv. Att säga något och samtidigt uppleva den här typen av smärta är att säga det med största mod, öppenhet, beslutsamhet och uppriktighet.

No comments:

Post a Comment