Thursday 15 December 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-13
Kinesiska myndigheterna slå ner på en "olaglig" grupp för mänskliga rättigheter.

Myndigheter i sydvästra kinesiska provinsen Guizhou har formellt kvarhållit en framstående människorättsaktivist misstänkt för "uppvigling att undergräva statens makt", sade andra aktivister, på tisdagen.

"Jag fick nyheten att Chen Xi formellt greps strax efter jag kom hem", säger Li Renke, en annan ledamot i gruppen "Guizhou forumet för mänskliga rättigheter", med säte i provinshuvudstaden Guiyang.

Li, Chen, och cirka 10 andra aktivister från samma grupp blev alla fängslade ungefär samtidigt i slutet av förra månaden.

"Det verkar som de fått kallelsen till frihetsberövande för omstörtande verksamhet Dec 11," sa Li.

Fängslandet meddelades vid lunchtid Nov 29, och levererades till Chens familj på söndag, tillade Li.

"Nu finns det ingen information alls, och vi kan inte nå fram till hans familj", sa han. Read more ...


The Independant, 2011-12-15
Dödläget mellan lokalbefolkning och myndigheterna i Kinas rika Guangdongprovinsen försämrades igår, där polisen spärrat av en by för att försöka krossa protester över expropiering av mark och dödandet av en aktivist i polisens förvar.

Polisen har blockerat vägar som leder till Wukan, en fiskeby på cirka 20.000 personer. Videor på nätet visade hundratals människor som samlades till protest, ropade slagord och skakade näven i luften. Byborna klagar över att jordbruksmark har sålts av lokala tjänstemän utan deras samtycke för att utveckla och bygga fabriker.

I slutet av september blev en protest av hundratals bybor våldsam, med invånare som slog sönder byggnader, välte bilar och slogs med polisen. Förra fredagen stormade polisen Wukan och arresterade fem människorättsaktivister. En av dem, Xue Jinbo, dog i fängelse på söndagen efter att han "erkände" att förstöra allmän egendom, och familjemedlemmar som har sett kroppen säger att han verkade ha blivit torterad. Read more .....

The Telegraph, 2011-12-13
Något extraordinärt har hänt i den kinesiska byn Wukan.

För första gången någonsin har det kinesiska kommunistpartiet förlorade all kontroll, befolkningen på 20.000 i södra fiskebyn Wukan nu i öppen revolt.

Den sista av Wukan tjänstemän flydde på måndagen efter att tusentals människor blockerade beväpnade poliser från att återta byn, och stod fast mot tårgas och vattenkanoner.

Sedan dess har polisen dragit sig tillbaka till en vägspärr, ungefär tre miles därifrån, för att hindra mat och vatten från att komma in, och bybor från att lämna. Wukan: s fiskeflotta, dess huvudsakliga inkomstkälla, har också stoppats från att lämna hamnen. Read more ....

No comments:

Post a Comment