Friday 16 December 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Phayul, 2011-12-16
Dharamshala: En Oscarsbelönad Hollywoodstjärna fick en smaka på Kinas regims hårdhänta behandling på torsdagen när han försökte träffa en kinesisk människorättsaktivist fängslad i sitt hem i en by knappt 80 km från landets huvudstad.

Ett videoklipp av händelsen visar populära Hollywood-skådespelaren Christian Bale som misshandlas och stöts bort av kinesiska säkerhetsvakter när han försöker passera en checkpoint som leder till Dongshingu, där Chen Guangcheng, en blind kinesisk aktivist , hålls i husarrest.

"När Christian Bale närmade sig en improviserad vägspärr som leder till denna lilla by i östra Kina, började fyra män blockera den smala stigen och marscherar mot honom i hotfullt", rapporterade CNN, vars kamerateam följde med "Batman"-stjärnan,

I videon är Bale hörs upprepa - "Jag är här för att se Chen Guangcheng", "Varför kan jag inte besöka den här frie mannen"? - Obevekliga kinesiska vakter ropar "Gå bort" och trycker Bale och hans besättning tillbaka.
.........
Som reaktion på videoklippet undrade Dharamshala baserad tibetanska sångaren Jigme, "När kinesiska säkerhetsvakter inte ens tänker två gånger innan misshandlar en känd Hollywood-skådespelare som åtföljs av en CNN kamerateam, kan jag inte ens börja tänka på hur svårt våra bröder och systrar antagligen torteras i Tibet av kinesiska tjänstemän. " Read more ....


Phayul, 2011-12-16
Dharamshala: Över 3000 kinesiska studenter gick på härjningståg i onsdags kväll, misshandlade tibetanska studenter och bröt sig in i deras studentrum och klassrum på ett kinesiskt yrkesinstitut i Chengdu.

Enligt den Peking-baserade prisbelönte tibetanska författaren Woeser ägde händelsen rum på ett kinesiskt järnvägsteknikniskt yrkesinstitut i provinshuvudstaden Chengdu. Omkring 200 tibetanska studenter hölls som gisslan medan 3000 kinesiska studenter attackerade deras sovsal, misshandlade de tibetanska studenterna och vandaliserade dörrar, fönster och möbler.

"De kinesiska studenterna skrek "slå en tibetan, och få extra poäng", och bröt in dörrarna till de tibetanska sovsalarna i institutet ", skrev Woeser på sin blogg.

Många tibetanska studenter är enligt uppgift på sjukhus med svåra skador. Read more ....


Washington Post, 2011-12-16
Beijing - Mer än ett och ett halvt år efter att framstående civil rigths advokaten Gao Zhisheng försvann, gav Kinas regering det första tecknet på fredagen att han är vid liv, han döms till fängelse i tre år för brott mot sin skyddstillsyn.

En kort rapport från den statliga nyhetsbyrån Xinhua svarade inte på viktiga frågor om Gao - Villkoret för hans hälsa och hans vistelseort de 20 månader han varit försvunnen, förmodligen i händerna på myndigheterna.
"Skickar de honom till en riktig fängelse? Vilket fängelse var han på innan? Där var de gömmer honom? ", Säger Gaos bror, Gao Zhiyi, som har varit dedikerad att finna sin bror.

Gaos fru sa från USA att hon fortfarande är orolig på grund av bristande information.

"När jag hörde vad de sa, allt jag kunde tänka var "Åh, betyder det att han fortfarande lever? '", sa Geng He gråtande, i en telefon intervju med The Associated Press. Read more .....

No comments:

Post a Comment