Thursday 1 December 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Epoch Times, 2011-11-24
En obekräftad rapport om mänskliga rättigheter advokaten Gao Zhisheng's död har publicerats på Kinas Internet. Den 17 november skrev en netizen med namnet GuaDai ett meddelande på Twitter som säger "Man tror att Gao Zhisheng avled Nov 15 i Inre Mongoliet, där han hölls fången." Gaos familj har inte fått veta av tjänstemän om Gao har dött. Detta rykte om Gaos död följer på hans många år av lidanden i händerna på myndigheterna. Vid en ålder av 44, blev Gao Zhisheng dömd den 22 december 2006 för "omstörtande verksamhet" till tre års fängelse och 5 årsskyddstillsyn.

Efter hans straff hade Gao skyddstillsyn, men har sedan förts bort och släpptes flera gånger.

Gao har varit försvunnen sedan april 2010.

Den 15 april 2010, besökte Gao Zhisheng sin svärfar Geng Yundi i Ürümqi och stannade i sex dagar. Geng sade att Gao var frisk vid den tiden, men han ville inte prata om sitt tillstånd eller hur han blev behandlad i fängelset. Enligt New York Times ringde han sin svärfar från flygplatsen i Ürümqi och lovade att han skulle ringa honom igen när han anlände till Peking. Gao har inte hörts av sedan dess.


The Tibet Post, 2011-11-26
Dharamshala, Indien: - Jadrel Jampa Thinley Rinpoche, ordförande för den 11: e Panchen Lama kommittén, som har varit försvunnen efter att ha avtjänat ett sex års fängelsestraff 2002, har avlidit i en ålder av 72, enligt rapporter från Tibet. Den 17 juli 1995 togs han i förvar och dömdes till fem års fängelse när han förkastade den kinesiska regeringens plan att införa sina egna val av Panchen Lama inkarnation. Jadrel Rinpoche avtjänade sitt fängelsestraff i Chuandong fängelse i Kinas Sichuan provinsen från 1995 - 2002. Den kinesiska regimen har hållit Jadrel Rinpoche i hemliga fängelser efter det att denne fullgjort sin fängelsestraff. Hans vistelseort har förblivit okänd sedan slutförandet av sitt fängelsestraff i 2001/2002.
...................
Gedhun Choekyi Nyima, den sex-årig pojke som identifierats av Hans Helighet Dalai Lama som den 11: e Panchen Lama, försvann den 17 maj 1995. Den kinesiska regeringen medgav senare att de höll pojken och hans familj i "skyddshäkte". Trots upprepade vädjanden att få tillgång till pojken har inga internationella organ eller organisation för mänskliga rättigheter fått kontakt med den unge Panchen Lama eller hans familj. Hittills är deras välbefinnande och vistelseort fortfarande okända. Read more .....


Clear Wisdom, 2011-11-09
(Clearwisdom.net) Dagens Nyheter från Kina omfattar händelser av förföljelser som ägde rum i åtta städer eller län i sex provinser. Enligt denna rapport var 7 utövare utsatts för misshandel under sin internering och minst 20 utövare arresterades olagligt. Read more ....

No comments:

Post a Comment