Wednesday 21 December 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-12-19
Invånare i byn Wukan planerar ytterligare protester denna vecka för att uppmana till att undersöka korruptionen och återlämnande av kroppen av en demonstrant, och trotsar hot om våld från tjänstemän och tusentals beväpnade poliser som omringat området.

"Myndigheterna inkallade Xue Jinbo familj och har hotat dem, säger åt dem att inte klaga", sade en Wukan bosatt tillnamnet Zhang på måndagen. "Om de gjorde det skulle de börja arrestera familjemedlemmar."

Tusentals människor samlades förra veckan i den belägrade byn, som ligger mellan städerna Lufeng och Shanwei i den östra delen av Guangdong, att sörja andra demonstrant Xue Jinbo som dog förra veckan i polisens förvar.

Myndigheterna säger att han dog av en hjärtattack, men släktingar som identifierade kroppen sa att det var täckt av skador från huvud till fot. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-12-20
Populäre rättighetsaktivisten Wang Lihong frigavs på tisdag från en tre månaders fängelsestraff. Hon har tappat mycket vikt men är stärkt i sitt stöd för civila rättigheter.

Wang, 56, en läkare som blivit aktivist, fängslades nio månader den 9 Sept för att "skapa en störning" i en domstol i Peking

Hennes frihetsberövande var kopplat till hennes stöd för framställare och kamp mot "orättfärdiga" rättegångar mot netizens.

"I fängelse förlorade jag ca 10 kilo [22 pounds]," sade Wang i en intervju från sitt hem i Peking. "Många tack för stödet från allmänheten, jag har känt värmen. Det handlar inte om mig Wang Lihong. "

"Stödet visar uppvaknandet av det civila medvetande i Kina och att man som medborgare vill ha rätt att offentliggöra sin egen uppfattning", sade hon. Read more ....

No comments:

Post a Comment