Wednesday 30 November 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Telegraph, 2011-11-29
Hustrun till Ai Weiwei, den kinesiska konstnären och dissidenten togs in för förhör i nästan tre timmars av polisen i Peking på tisdagen och varnades att inte lämna staden.

Lu Qing inkallades av en uniformerad och tre civilklädda polismän till sin lokala polisstation.

Episoden visar att herr Ai's bekymmer med de kinesiska myndigheterna inte är över, trots hans senaste betalning av £ 1.500.000 i påstådd restskatt. Hon blev ombedd att ge sin personliga uppgifter och utfrågad om ett projekt 2008 där herr Ai var kurator för en utställning av internationella arkitekter i Inre Mongoliet i staden Ordos. Fru Lu är juridiskt ombud för holdingbolaget som förvaltar herr Ai's karriär. Hon har utfrågats både av polisen och av det kinesiska skattepresidiet under det senaste året, men den här gången fick hon veta att hon var en misstänkt, snarare än ett vittne, och varnad att inte lämna Peking.

När hon frågade vilket brott hon utreds för, svarade polisen att de inte kunde tala om det för henne , hävdade herr Ai. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-11-29
Myndigheterna i östra kinesiska staden Nanjing har kallat in en veteran politisk aktivist som söker nominering till de lokala valen för förhör, och stängde hans microblog. Pensionerade Shandong University professor Sun Wenguang sa att han blev omringad och fördes bort till "ett samtal" av dussintals säkerhetsvakter på söndagen. Sun sade att vakterna väntade på honom vid grindarna till det universitet där han har arbetat hela sitt liv.

"Jag hade satt upp ett par anslag om min valkampanj på en display i matsalen," sade Sun. "De följde mig dit, en grupp män och en grupp kvinnor, och de sa att de ville ha en pratstund. Jag sa till dem att jag inte hade något att säga till dem, att jag deltog i valet."

"De tog ner mina anslag och tog bort min display board", sade Sun. Han söker nominering i kommande distriktsnivå valet till Kinas lagstiftande organ, den nationella folkkongressen (NPC), eftersom han vill väcka folk politiskt så att de kan njuta av en högre nivå av frihet och demokrati.

Oberoende kandidater runt om i Kina säger att de har fått utstå omfattande trakasserier från lokala tjänstemän i sina försök att delta i omröstningar. Mer än två miljoner lagstiftare på lokal nivå väljs i mer än 2000 län och 30 000 townships i december 2012. Valet hålls vart femte år.

Dock har tjänstemän varnat för att det inte får finnas "något sådant" som en oberoende kandidat, och har sagt åt media att inte att täcka dem som söker nominering utanför det regerande kommunistpartiet. Read more .....


Radio Free Asia, 2011-11-29
Polisen i Peking har arresterat en kvinna vars son dog i polisens förvar under militärens tillslag mot 1989 demokratirörelsen på Himmelska fridens torg. Tang Deying greps efter att hon rest till huvudstaden för att driva ett ersättningskrav för sin sons död, enligt en nära medarbetare.
.......................
Zhou sade att hon och Tang hade skickat "otaliga" brev till myndigheterna efter Tang's son Zhou Guocong dog i ett fångläger. Han hade gripits medan han tittade på demonstrationerna som en 15-årig åskådare. "Vi har skickat iväg så många brev ... men innan vi kom [till regeringens högkvarter] fördes vi till polisstationen av polis", sade Zhou. Read more .....


New York Times, 2011-11-26
Beijing - Efter två decennier av arbete som framgångsrik ingenjör i USA, bestämde Hu Zhicheng att återvända till Kina under 2004 och tillämpa sin rika erfarenhet att designa katalysatorer för landets blomstrande bilindustri
"Jag såg hur förorenad luften var här och trodde att jag kunde göra en skillnad", säger Hu, en naturaliserad amerikansk medborgare som har en doktorsgrad i ingenjörsvetenskap.

Nu verkar han inte kan lämna landet. De tre gånger han försökte gå ombord på ett flygplan och återvända till sin familj i Los Angeles har kinesiska gränsen-agenter stoppat honom och hävdat att han är en efterlyst man.

Problemet är, att han inte kan få reda på exakt vem som vill ha honom kvar och varför. Read more ...

No comments:

Post a Comment