Wednesday 29 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Washington Post, 29 juni 2011
Beijing - Frispråkig kinesiske konstnären Ai Weiwei design företag utmanade på onsdagen de $ 1.850.000 skatteanklagelser som levererades av myndigheterna kort efter Ai släpptes från nästan tre månader i häktet, sade en advokat för företaget.

Advokat Pu Zhiqiang sade ett överklagandet lämnats in till Peking lokal beskattning presidiet från Ai hustru, Lu Qing. Hon är ställföreträdare för sitt designföretag Peking Fake Cultural Development Ltd. Read more ....


Radio Free Asia, 28 juni 2011
Premiärminister Wen Jiabao säger att EU bör respektera Kinas valda politiska system.
Kinas premiärminister Wen Jiabao varnar de europeiska ledarna att inte föreläsa Kina om mänskliga rättigheter, medan myndigheterna upprätthåller restriktioner för två framstående aktivister och samhällskritiker i Peking.

Då Tyskland och Kina höll sitt första gemensamma konselj på tisdagen, med miljarder i nya affärer, varnade Wen Europa mot att lägga sig i landets interna angelägenheter.

Som svar på kommentarer från hans tyska motsvarighet Angela Merkel om "meningsskiljaktigheter" sade Wen att Kina respekterar det politiska systemet som valts av medborgarna i EU. Read more ....


Radio Free Asia, 26 juni 2011
De kinesiska myndigheterna har kanske inte tillräckliga bevis för att publicera den frispråkige regeringenskritikerns påstådda brott.
Kinesiske konstnären och samhällsdebattören Ai Weiwei säger att han fortfarande är under betydande restriktioner i hans Peking hem efter att han frigivits ur häktet i avvaktan på rättegång för "skattefusk".

"Jag kan inte ge några intervjuer till media," Ai sade från hans Peking hem strax efter hans frigivning. "Jag kan inte prata om något." Read more ....


Radio Free Asia, 28 juni 2011
Tidigare tibetanska politiska fångar säger Kina genomför ojämlik politik mot etniska minoriteter.
Tidigare tibetanska politiska fångar har drabbats av den utbredda användningen av tortyr av Kinas styrande kommunistparti i tibetanska områden i Kina.

Den GuChuSum gruppens före detta politiska fångar gjorde ett uttalande på söndagen, på internationella dagen till stöd för tortyroffer, att tortyr systematiskt praktiseras av kinesiska myndigheterna mot tibetanerna.

"Elektriska stötar, sparkar och misshandel, avklädning naken, kasta kokande vatten i ansiktet, stod barfota på is, används ofta av kinesiska myndigheter på tibetanska politiska fångar i ett fåfängt försök att förstöra deras anda och bryta deras beslutsamhet", sades det i uttalandet. Read more ...


The Tibet Post, 28 juni 2011
Dharamshala-kinesiska tjänstemän har förklarat över 1200 medlemmar i Tibets Kirti klostret utvisade. Ett gravt brott mot internationella mänskliga rättigheter, av kinesiska tjänstemän, som med våld styrt den heliga buddhistiska institutionen med över 5000 munkar.

Enligt källor från klostret, i en särskilt preparerad register, listas omkring 1200-1300 munkar, att de på listan ska utvisas från Kirti kloster. Listan består av tibetanska munkar som lever på, och deltar i klostret. Read more ...


The Independant, 29 juni 2011
Den kinesiske premiärministern varnade Storbritannien mot "fingervisning" och "föreläsa" världens folkrikaste nation om brott mot mänskliga rättigheter i går, samtidigt som han tecknat handelsavtal värt £ 1,4 miljarder med David Cameron.

Den omsorgsfullt iscensatt tre dagar långa besök av Wen Jiabao hade tagit med ett besök på William Shakespeare födelseplats i Stratford-upon-Avon, en tur i ett Birmingham bilfabrik och en show av pompa i London, långt borta från demonstranterna.
........
I en gemensam presskonferens på UD, försökte han att förena de två frågorna genom att hävda att bättre mänskliga rättigheter bidragit till att främja ekonomisk tillväxt. Peking hade tagit bort en potentiell stötesten för samtalen genom att släppa konstnären Ai Wei Wei och miljöaktivist Hu Jia mot borgen dagar innan premiärminister Wen landade i Storbritannien.

Men den kinesiske ledaren utfärdade två diplomatiskt formulerat, men omisskännligt tillrättavisande sin brittiska värdar - både i regeringen och i media - för deras fortsatta fokus på frågan. Han sade att länder ska "respektera varandra, respektera fakta, behandla varandra som jämlikar, satsa på mer samarbete än fingerpekande och lösa våra meningsskiljaktigheter genom dialog".

No comments:

Post a Comment