Friday 10 June 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


The Guardian, 10 juni 2011
Zeng Jinyan fruktar hårdare restriktioner när makens fängelsestraff tar slut.
Trakasserade och nu vräkta, hustru till en av Kinas mest kända människorättsaktivister kan sättas i husarrest när hennes man släpps från fängelset senare denna månad.

Zeng Jinyan har fått höra av polisen att slutet av sin mans, Hu Jia, tre och ett halvt års fängelse den 26 juni skulle kunna innebära början av hårdare restriktioner för henne.

Hellre än att ha sin tre-åriga dotter boende med dem i husarrest, planerar hon nu att låta sitt barn tas om hand av familj och nära vänner.

Zeng, en bloggare och aktivist, har nyligen flyttat från Peking till den sydliga staden Shenzhen i hopp om att undkomma det politiska trycket på hennes familj som startade långt innan hennes make hade dömts för "anstiftan till omstörtande verksamhet".

Men hennes förhoppningar om en fredlig hemkomst har störts av säkerhetpolis som har tvingat hennes värdinnan att vräka henne, sätta press på arbetsgivare och ökar sannolikheten för ett återupptagande av den kontroll och övervakning hon var tvungen att utstå fyra år sedan. Hennes Gmail-konto har blivit hackad ett flertal gånger. Read more ....


BBC, 9 jun i 2011
Kina's regim har förnekat påståenden av FN att ungefär 300 munkar från ett tibetanskt kloster ska illegalt ha förts bort under de senaste tre månaderna.

Utrikesdepartementets talesman Hong Lei sade att det hade inte skett några "försvinnanden" i Kirti-klostret, i Sichuanprovinsen.

Han sade lokala myndigheterna hade omhändertagit några munkar för "juridisk utbildning".

Människorättsgrupper säger att klostret har varit stängt och ockuperat sedan en munk satte eld på sig själv i mars.

Säkerhetsstyrkorna var inblandade i ett dödläge med munkarna under flera veckor efter händelsen. Read More .....


BBC, 8 juni 2011
Kina's regim har omstrukturerat sin sällsynta jordartsmetaller-industrin i Inre Mongoliet, som endast tillåter ett företag att fortsätta att verka där.

35 st producenter kommer att stängas, sade ministeriet för industri och informationsteknologi i ett uttalande.

Batou Steel Rare Earth kommer nu att hantera alla brytning, förädling och handel.
Kina kontrollerar större delen av världens utbud av sällsynta jordartsmetaller, som används i högteknologiska varor som mobiltelefoner och platta skärmar TV.


The Telegraph, 6 juni 2011
Kina's regim har varnat Google att dess verksamhet kommer lida om det fortsätter antyda att kinesiska spioner har varit inriktade på e-postmeddelanden för USA: s tjänstemän.
Google "försöker provocera fram en ny tvist mellan Kina och USA" och har blivit ett "politiskt verktyg", sade en fram-sida redaktionell text i den kinesiskspråkiga People's Daily Overseas, en del av det kommunistiska partiets största tidning och språkrör.

"Googles anklagelser mot Kina's regim är falska, har baktankar och bär mörka intentioner," sa tidningen. Read more .....


Radio Free Asia, 10 juni 2011
Kinesiska tjänstemän har uteslutit möjligheten att oberoende kandidater som inte godkänts av det styrande kommunistpartiet kan ställa upp i valen till lokala och nationella representanter, sade officiella medierna på torsdagen.

De som hoppas på att ställa upp i val i år till den nationella folkkongressen (NPC), landets parlament, måste först godkännas "i rättsliga förfaranden," sade den officiella nyhetsbyrån Xinhua.

Deklarationen kom efter en rad uttalanden av populära microbloggers att de avsåg att ställa upp som "oberoende kandidater". Read more .....

No comments:

Post a Comment