Thursday 16 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Washington Post, 16 juni 2011
Beijing - Resebyråer säger att Kina har stängt Tibet för utlänningar fram till juli 26 i ett uppenbart försök att avvärja problem kring känsliga politiska årsdagar.

Ombud säger att officiellt skriftligt meddelande om stängningen togs emot den 1 juni och hänvisar till förra månadens 60-årsdagen av kommunistiskt styre över Tibet som orsak. Men med 23 maj årsdagen som redan passerats, verkar stängningen mer sannolikt riktar sig till 90-årsdagen av det styrande kommunistpartiets grundande, vilket är 1 juli. Read more ....


Kan Zhong Guo, juni 2011
Den sanna berättelsen om Far & dotter: två generationer av fångar.

Vid 20 års ålder, blev Qi Jiazhen, tillsammans med sin far, 50 år, gripna och båda fick 13 och 15-åriga fängelsestraff för "kontrarevolutionära aktiviteter" i Kina. Qi ville studera på ett amerikanskt universitet och hennes pappa uppmuntrade henne att få mer kunskap utomlands för att tjäna sitt land och dess folk i framtiden.

Vad känner en 20-årig flicka från Chongqing till om politik? Och hur är det med hennes far - en patriot och otvivelaktigt den mest kunniga järnvägs mannen i Kina, som två gånger vägrat lukrativa utländska avtal, och fortfarande straffas av skäl som ännu idag inte är klart.

Far och dotter är internerade i "Nummer Två Fängelset i Sichuan-provinsen" och även om de är separerade med bara några väggar, kunde de inte längre ifrån varandra.

Fadern Zunzhou vägrar att erkänna skuld och straffas därefter. Men den unga och lättpåverkade Jiazhen har genom långsamm årlig dropp av hjärntvätt, "accepterar reformen samvetsgrant" och blir affisch-flickan för en lyckad rehabilitering.

Detta massfängslande av "dissidenter" skapar en underklass av ensamstående föräldrar vilket är en annan historia om Qi, mamma med fem barn som kämpar för att överleva och sörja för sin familj i avsaknad av hennes man och hennes äldsta barn. The Black Wall berättar historien om denna unga kvinnas "decennium utan frihet" och hennes fars "arbetsläger terapi" i fängelse.

Och slutligen, är denna berättelse ett bevis på de som inte överlever: den rasande Wang Daqin, som långsamt blir vansinnig, Mu Guangzhen, som väntar i nästan 20 år att återförenas med sin man i Taiwan, och vänliga Xiong Xingzhen, som mördades efter att ha vägrat att böja sig för ett porträtt av Mao Zedong. Read more ....


Radio Free Asia, 15 juni 2011
Kinesiska myndigheterna avvisa familjens vädjan att skydda historiska plats.
Kinesiska myndigheter har förstört den hundraåriga bostad ägd av Langdun familjen av Tibets 13: e Dalai Lama, trots vädjanden för att skydda kulturarv, sade en tibetansk källa nära Langdun familjen.

Thupten Gyatso's hus, föregångaren till det nuvarande Dalai Lama, den landsflyktige andlige ledare i Tibet, ligger nära Kyichu älven, söder om Lhasa, huvudstad i den autonoma regionen Tibet.

Den var belägen i ett område som kontrolleras av Lhasa militärt centrum och förklarades tidigare vara en "historisk struktur som ska skyddas", sade källan, som bor i Tibet.

Han sa att rivning av huset började den 10 juni. Read more ....


Radio Free Asia, 14 juni 2011
Kina erkänner fängslandet av en uigurier utlämnad från Kazakstan.
Kina anklagade på tisdagen en uigurier för terrosism som säger sig ha bevittnat dödandet av en fängslad kollega som tagits i förvar efter etniska oroligheter i landets nordvästra Xinjiang region för två år sedan.

Ershidin Israil, en 38-årig före detta geografi lärare, deporterades från Kazakstan till Xinjiang förra månaden trots att han ursprungligen beviljats flyktingstatus av FN: s flyktingkommissariat (UNHCR) i den Centralasiatiska staten.

Beslutet att lämna ut Israil kommer som Kina och Kazakstan, båda medlemsstaterna i Shanghai Cooperation Organization (SCO), förberedde för ett mötet den 15e juni för de asiatiska regionala alliansen i Kazakstans huvudstad Astana om bland annat säkerhetsfrågor. Read more ...


Radio Free Asia, 15 juni 2011
Domstolsdokument visar att en uiguriska flykting har deporterats till Kina under falska förespeglingar.
Dokument som används av Kazakstan som skäl att utvisa en etnisk uigurier till Kina var irrelevanta och påhittade, enligt mannens bror och en uiguriska rättigheter aktivist.

Ershidin Israil, en 38-årig före detta geografi lärare, som från början fått flyktingstatus av FN: s flyktingkommissariat (UNHCR) och accepteras för vidarebosättning i Sverige efter att ha flytt till fots över gränsen till Almaty, Kazakstans största stad, från Kinas Xinjiang uiguriska autonoma regionen i juli 2009.

Men UNHCR tog senare bort hans flyktingstatus, vilket banade väg för Kazakstan att utvisa honom till Xinjiang där han sannolikt kommer att möta straff för att ha exponerat tortyr och dödandet av en uigurier i ett kinesiskt fängelse.

Anne Enochsson, (KD) har krävt att hennes lands utrikesministerium ska genomföra en utredning av hur Israil fick bli utvisad till Kina när han hade blivit antagen till vidarebosättning i Sverige.

"Nu är Sverige direkt involverad i ett asylärende och bör därför stå upp för mänskliga rättigheter", sa hon i ett uttalande.

"När FN misslyckas måste Sverige ha modet att stå upp mot de metoder som diktaturer använder." Read more .....

No comments:

Post a Comment