Saturday 11 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Trend, 11 juni 2011
Azerbajdzjan, Baku,
Irans president Mahmoud Ahmadinejad kommer att närvara vid ett möte i Shanghai Cooperation Organization (SCO), som kommer att hållas i Kazakstan den 15 juni, rapporterade den iranska ISNA nyhetsbyrån.
Under mötet kommer Ahmadinejad träffa sin ryske kollega Dmitrij Medvedev och president för Folkrepubliken Kina Hu Jintao. Read more ...


The Straits Times, 11 juni 2011
Beijing - Två personer skadades i en misstänkt hämndbombning på en statlig byggnad i Kina, rapporterar statliga medier på lördagen, det är den andra av sådana attacker av missnöjd lokalbefolkning de senaste veckorna.

Den fängslade misstänkte, en man med tillnamnet Liu, påstås ha apterat explosionen i den norra staden Tianjin på fredagen av "hämnd mot samhället", rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Två personer skadades lätt i incidenten vid en kommunal regeringsbyggnad i Hexi distriktet i Tianjin, en stor stad cirka 100 km (60 miles) sydväst om Peking, enligt rapporten.

Kina ser tusentals protester och andra offentliga störningar varje år, ofta kopplade till vrede över officiell korruption, maktmissbruk av regeringen och dess olagliga beslag av mark för utveckling. Read more ...


Radio Free Asia, 10 juni 2011
Kinesisk aktivist hade krävt en utredning av undermåligt byggande av skolor var skulden för jordbävningen alla dödsfall av barn.
En människorättsaktivist från sydvästra Kina som släppts från ett treårigt fängelsestraff på fredagen, har lovat att fortsätta sitt arbete för de minst privilegierade i samhället trots dålig hälsa och stram övervakning.

Chengdu-baserade Huang Qi dömdes för "olagligt innehav av statshemligheter" av Wuhou tingsrätt under 2008.

"Fängelsets tjänstemännen tog honom till vår lokala polisstation i morse, säger Huang hustru Zeng Li på fredagen. "De hade antagligen en debriefing, och sedan kom polisen hem med honom."

Hon sade att parets lägenhet idag var fullt med vänner och bekanta.

"Det finns en massa människor i vårt hus just nu, vänner som har kommit en lång väg för att besöka honom," Zeng sagt.

Huangs rättegång kom efter att han efterlyste en utredning om uselt byggande av skolor som skulden för morden på tusentals barn under en kraftig jordbävning i Sichuan i 2008. Read more ....

Information Center, 3 juni 2011
HONGKONG, - En officer som trotsade ordern att slå ned på studenter som protesterade i Peking Himmelska fridens torg 1989 har försvunnit, sade en människorättsorganisationen vakthund.

Xu Qinxian försvann några dagar sedan efter tre månaders husarrest som slutade i början av maj, sade Hong Kong-baserade centret.

Efter den blodiga 4 juni, 1989 tillslag som leddes av andra officerare, dömde en militärdomstol Xu till fem års fängelse för att ha trotsat order.

Han hade därefter varit utanför rampljuset fram till februari i år när Hongkong medier rapporterade för första gången sedan 1989 att han fortfarande lever. Read more ....

No comments:

Post a Comment