Friday 17 June 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


The Washington Post, 17 juni 2011
Beijing - En blind kinesisk aktivist i husarrest blev slagen medvetslös av lokala myndigheter och förnekades sjukvård, sa hans fru i ett handskrivet brev som smugglades ut ur parets hårt bevakade hem.

Chen Guangcheng och hans fru hållits under inofficiell husarrest i sin by i östra Kina sedan han släpptes från fängelset i höstas, och reportrar som försöker besöka dem har hållits bort av män som patrullerar byn.

"Mjukt förvar" är en vanlig hottaktik mot kinesiska aktivister och några husarrester har pågått i år.

En grupp på 70 till 80 män som leddes av en lokal parti-kadre stormade parets hem i Shandong-provinsen den 18e och slog dem i två timmar, skrev Chens fru, Yuan Weijing,. Hennes brev publicerades på torsdagen på webbplatsen för det USA-baserade China Aid Association, en kristen rättigheter grupp. Read more .....


The Washington Post, 17 juni 2011
Med börjar idag, kommer Right Turn göra en studie varje torsdag på någon aspekt av internationella mänskliga rättigheter. Medan de mänskliga rättigheterna är ett vanligt ämne på denna blogg beroende på nyheten för dagen, finns trender och enskilda händelser som ofta inte får så mycket synlighet. Vi ska försöka titta på några av dem varje vecka.

När det gäller Kina, poppar "jurist" inte till sinnet. Faktum är att Kina-experten och tidigare State Department tjänstemannen Kelley Currie, som är medlem i en tankesmedja som specialiserar sig på Asien, berättade för mig igår, "att kinesiska ledarna tror inte på rättsstaten." "Lag" är ett verktyg manipuleras för att tjäna nr 1 punkten på dagordningen på kommunistregimens att göra-lista: Bevara den kommunistiska regimen.

Men utrikesdepartementet förkastar detta som nonsens: "Den juridiska expert dialogen samlar statliga och icke-statliga experter från USA och Kina att ta itu med fördelar och praktiska genomförandet av rättsstatsprincipen. Den juridiska expert Dialogen erbjuder en unik möjlighet att utforska viktiga juridiska frågor av gemensamt intresse för både USA och Kina. USA är intresserade av fördjupade diskussioner och praktiskt samarbete gällande rättsstatsprincipen under mötet.

Genom att ge Kina denna täckmantel av respektabilitet, undviker USA att konfrontera Kina med ett system som inte är "lagligt" i någon mening som vi och västvärlden menar. Dessutom, som Currie förklarade för mig, blir Kinas närvaro vid dessa möten "en tjänst till USA", som kommer att användas för att kräva något i gengäld för Kinas deltagande i annat forum. Read more ....


The Independant, 16 juni 2011
En grupp för mänskliga rättigheter, sade att tusentals kinesiska poliser och paramilitära styrkor har mobiliserats för att undertrycka en ny omgång av protester i landets östra del.

Det Hong Kong-baserade Informationscentret för mänskliga rättigheter och demokrati, sade att oroligheterna i Taizhou bröt ut efter en byns borgmästare blev slagen av anställda på bensinstation efter att han hade försökt att förhandla en ökning av avgifterna markersättning.

Centret sade att sedan länge sjudande harm då kokade över, med tusentals bybor som samlades för våldsamma protester.

Folkmassor fortsatte att samlas och vägar blockerades idag, trots närvaron av säkerhetsstyrkor.

Händelsen var den tredje storskaliga utbrott av oroligheter under de senaste dagarna, främst drivet av ilska över kränkningar av myndigheter. Read more ....


Radio Free Asia, 17 juni 2011
Fler lokala tibetaner protesterar mot det kinesiska styret.
Protester mot det kinesiska styret har eskalerat i tibetanska regionen i sydvästra Kina den här veckan med demonstranter som trotsat misshandel och gripanden, sade tibetanska källor i regionen och i exil.

Kinesiska myndigheter har också stärkt säkerhet bland de växande protesterna från lokala tibetaner i staden Kardze (på kinesiska, Ganzi) i Kardze länet i Kinas Sichuan-provins. Read more ....

Phayul, 17 juni 2011
I en dialog om mänskliga rättigheter som sägs ha genomförts i en "fri och uppriktig atmosfär", uttryckte Europeiska unionen (EU) oro över genomförandet av internationella normer för mänskliga rättigheter i Kina och hur man översätter dem till inhemsk praxis.

Dialogen hölls under ledning av EU-Kina dialogen om mänskliga rättigheter i Peking den 16 juni med Jim Moran, chef för Asien på den europeiska avdelningen för yttre åtgärder i EU som företräder EU och Chen Xu, generaldirektör, utrikesministeriet av Folkrepubliken Kina leder den kinesiska delegationen. Read more ....


Clearwisdom, 9 juni 2011
Dagens rapport från Kina innehåller händelser av förföljelser som ägde rum i 15 städer och län i åtta provinser. I denna rapport har 10 utövare utsatts för misshandel under sin internering och minst 26 utövare arresterades olagligt. Read more ...

No comments:

Post a Comment