Tuesday 7 June 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


Radio Netherlands Worldwide, 7 juni 2011
Nederländernas utrikesminister Uri Rosenthal har planer på att uppmana EU att ta upp fallet med kinesiska människorättsaktivisten Ni Yulan och hennes man med de kinesiska myndigheterna. Som svar på frågor från Labourpartiet om fallet Yulan, som är funktionshindrad på grund av misshandel av polisen och fängslade, skrev ministern: hennes situation är oroande. Read more ....


Phayul, 4 juni 2011
Tashi Rabten, författare till det förbjudna litterära verk, "skrivet i blod" (Foto / wokar.net) har dömts till 4-års fängelse av en kinesisk domstol i östra Tibet.

I en rättegång stängd för Tashi Rabten familj och vänner, enligt Radio Free Asia, fann domstolen Tashi Rabten, redaktör för förbjudna litterära tidskriften "Shar Dungri" (Östra Snow Mountain) skyldig till anklagelsen för "anstiftan aktiviteter att dela nationen". Read more ...


Phayul, 6 juni 2011
Tibet är en av världens mest repressiva samhällen med sina medborgare som lider av systematiska och genomgripande kränkningar av mänskliga rättigheter, säger en ny rapport som släpps den 3 juni vid det pågående 17. session i FN: s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Freedom House, en oberoende vakthund organisation, i sin rapport 2011: Världens mest repressiva samhällen, har listat Kina i sin lista över världens värsta mänskliga rättigheter missbrukare.

Medan Tibet placeras under "inte är fri" kategori på botten av politiska rättigheter och medborgerliga fri-ranking tillsammans med Burma och Nordkorea är Kina i botten av betyg skala tillsammans med åtta andra länder, inklusive Kuba och Syrien. Read more ...


Radio Free Asia, 7 juni 2011
Kina har gripit tre universitetslärare i kölvattnet av ytterligare protester i Inre Mongoliet.
Kinesiska myndigheterna i den norra delen av Inre Mongoliet har formellt gripit minst tre etniska minoriteter mongoliska universitetslärare efter massprotester i förra veckan, och har kvarhållit dussintals mer informellt, sade ett utomeuropeiskt rättigheter grupp.

"Många universitetslärare har häktats, säger Nahubisgalat, en etnisk mongoliska kinesisk medborgare som för närvarande bor i Japan som grundade" Free södra Mongoliet "hemsida. "Det finns åtminstone tre lärare som har formellt kvarhållits."

Han sa "flera dussin" studenter och lärare hade tagits bort från universiteten i Inre Mongoliet efter tusentals studenter och vanliga invånare gick ut på gatorna i Hohhot och Shiliingol senaste månaden och efterlyste bättre rättigheter till skydd för mongolerna och deras traditionella gräsmarker. Read more ....

Radio Free Asia, 6 juni 2011
Kinesiska cyber myndigheterna sända en man till arbetsläger för hånfulla kommentarer på nätet om en lokal partiledare.
Myndigheterna i Kinas sydvästra staden Chongqing har skickat en netizen till arbetsläger efter att han postat ironisk humor som riktar sig till lokala kommunistpartiet chef på sin blogg, enligt mannens son.

Kommentaren, sattes upp på nätet av Fang Hong under pseudonymen Fang Zhusun, förlöjligade en kampanj regisserad av partiledare Bo Xilai.

Vid publiceringen, fördömde Fang även fängslandet av Li Zhuang, en Peking advokat som arbetat för att avslöja olagliga metoder som används av Chongqing myndigheter att genomföra kampanjen.
Read more .....


Taipei Times, 5 juni 2011
"Tolerans och Respekt": Presidenten sade att Kinas integration i det internationella samhället försvåras av arresteringen av dissidenter som Liu Xiaobo och Ai Weiwei.
På 22-årsdagen av Kinas Himmelska fridens torg, president Ma Ying-jeou (马英九) uppmanade Kina att visa tolerans och respekt för kinesiska dissidenter och uppmanade Peking att släppa fängslade kinesiska dissidenterna Liu Xiaobo (刘晓波) och Ai Weiwei (艾 未 未 ).

I ett skriftligt uttalande med titeln "det första steget på en 1.000 mil lång resa - ett socialt värde som tolererar och vårdar Dissidenter," uppmanade Ma den kinesiska regeringen att verka för politiska reformer och främja frihet, demokrati, mänskliga rättigheter och lag och ordning.

"Det första steget i politiska reformer är att behandla oliktänkande med tolerans och vårda sina värderingar och bidrag till samhället," Ma sade i ett uttalande. "Jag uppmanar fastlandet myndigheterna att göra just detta genom att agera och snart släppa Liu Xiaobo, Ai Weiwei och andra dissidenter"

Ma prisade Kina för dess snabba ekonomiska utveckling under de senaste 20 åren och bli världens näst största ekonomi, medan det deltar i internationella frågor i avsikt att "bli en ansvarsfull medlem av det internationella samfundet." Read more ....

No comments:

Post a Comment