Sunday 19 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 16 juni 2011
Kina kvarhåller ett rättigheter advokat medan en EU-delegation besöker Peking.
Medan EU och kinesiska tjänstemän träffades i Peking för en dialog om mänskliga rättigheter, fängslade myndigheterna i Guangxi rättigheter-advokaten Yang Zaixin, medan ytterligare uppgifter framkommit om den svåra situationen för blinda Shandong aktivisten Chen Guangcheng.

EU-tjänstemän pressade Kina på torsdagen om försvinnandet av munkar från ett buddhistiskt kloster i Tibet, liksom om rättigheter för uigurer, mongoler och andra minoriteter.

"EU-sidan uttryckte sin oro över användningen av påtvingade försvinnanden och utomrättsliga gripanden,"sade ett EU-uttalande. Från människorättsgrupper framfördes farhågor att dialogen var ett sätt för Peking att begränsa någon verklig debatt.

Samtidigt som diplomaterna satte sig, blev Yang, en allmänt känd civila rättigheter-advokat som har fallit i onåd med myndigheterna för att försvara utövare av den förbjudna andliga rörelsen Falun Gong, bortförd av polisen, sade hans fru. Read more ......


The Tibet Post, 18 juni 2011
Upprepade protester från tibetaner i Kardze i östra Tibet stärka tibetanernas okuvliga mod och djup längtan efter frihet och återlämnande av Tibets andlige ledare Dalai Lama till Tibet.

Dharamshala: - Fredliga protester genomförs mot den repressiva politik som kinesiska regeringen har fortsatt med oförminskad styrka i Kardze sedan 6 juni. De tibetanska demonstranterna utsätts för svår misshandel, arresteringar och fängslande. Mer än 20 tibetaner har gripits och kastats i fängelse under de senaste 10 dagarna av protester.

I senaste incidenten, gick en munk från Dhargyal klostret i Kardze ut på gatorna på Saga Dawa, ett av de heligaste religiösa högtider präglas av buddister i år den 15 juni. Ngawang Lobsang, 37, ropade slagord om" frihet för Tibet "," länge leve Dalai lama " och delade ut flygblad mitt i en stor insamling på gatan i Kardze på Saga Dawa , sade en munk i Sera klostret i södra Indien med kunskap om händelsen.

"Han föll på knä och med händerna i bön, höjde rop av" Länge leve Dalai lama "och" Tibet kräver frihet. "Knappt hade han ropat parollerna när han blev slagen av polisen med järn batonger och togs borta för häktning, sade munken. Read more .....


The Guardian, 16 juni 2011
Tibet stängs för besökare inför firandet av 90 år sedan kinesiska kommunistpartiet grundades.

Kina har stängt Tibet för utlänningar inför 90-årsdagen av det kinesiska kommunistpartiet den 1 juli, sade resebyråer på torsdagen i den oroliga regionen där många etniska tibetaner känner förtryck under kinesisk styre.

Kina's regim, känslig för instabilitet eller annat uppfatt hot mot enpartistyre, är försiktiga med utlänningar i sina etniska gränsområden, som man kallar "autonoma regionerna", speciellt inför politiskt laddade årsdagar.

"Det är en ny regel på grund av det 90-årsjubileum", sa en resebyrå på en stor Western Hotel i Tibets huvudstad Lhasa, till Reuters, som ville vara anonym. "Även med en rundtur grupp, kan utlänningar inte komma." Read more .....

No comments:

Post a Comment