Thursday 2 June 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


The Guardian, 2 juni 2011
Kina's UD säger hacking attacker är en internationell fråga och hävdar att kritiker baktalar Peking.
Kina's regim har avvisat Googles anklagelser om att det ligger bakom en våg av högnivå hacking attacker och sade att dess kritiker har "baktankar" med att försöka skylla på regeringen i Peking.

Genmälet följer avslöjanden att kinesiska hackare har stulit Gmail inloggningsuppgifter av hundratals ledande amerikanska och sydkoreanska regeringstjänstemän samt kinesiska politiska aktivister.

Google har varnat offren och gjorde ett offentligt uttalande om hotet. Det amerikanska företaget meddelade att man inte kunde säga säkert vem som var ansvarig, men många av attackerna har spårats till Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen och ett misstänkt centrum för IT spionage. Read more ...


New Scientist, 2 juni 2011
Google har avslöjat en rad hacking-försök riktade mot amerikanska och sydkoreanska regeringstjänstemän. Attackerna, som verkar härröra från Jinan, Kina, har försökt att få tillgång till personliga Gmail-konton på hundratals användare genom att lura dem till att använda sina lösenord. Kinesiska politiska aktivister, militär personal och journalister var också drabbade.

Angriparna försökte följa sina offer e-postkonton genom att ändra inställningarna för att automatiskt vidarebefordra meddelanden. Försöken verkar ha startat i februari, enligt en rapport som refereras av Google som också beskriver hur attackerna utfördes.

Offer sändes ett meddelande som ser ut att vara från någon de känner, och innehållet i meddelandet härmade de vanliga Gmail-gränssnittet för att ladda ner bilagor. Dessa länkar leder till en falsk Gmails inloggningssida, vilket fick offret att skriva in sitt lösenord och ger angriparen tillgång till kontot.

Ett exempel e-post, med titeln "Fw: Förslag till USA och Kina gemensamma uttalandet " innehåller meddelandet "Detta är den senaste versionen av statens gemensamma uttalande. Min uppfattning är att staten använder ECON språk och är nöjd att ha oss att fylla i men i sin brådska att få en rensad version från WH, skickade de bifogade fil till Mike." följt av vad som verkar vara ett bifogat Word-dokument som kallas "gemensamt uttalande - USA draft_KC edits.doc".

Google har informerat offren för attacken och säkrade sina konton, samtidigt varna berörda statliga myndigheter. Read more .....


Bloomberg Busenessweek, 1 juni 2011
En kinesisk rättshjälps advokat som har drivit på för friare val dömdes på onsdagen till fyra månaders fängelse för kreditkortsbedrägerier, men människorättsgrupper säger att anklagelserna var en ursäkt för att straffa honom för hans arbete.

Li Shuangde arresterades i mars mitt under en rikstäckande roundup av bloggare, advokater och aktivister som syftar till att hindra potentiella demokratiska uppror som sveper genom arabvärlden att sprida sig. Den Hongkong-baserade China människorättsförsvarare säger att han är den första att ställas inför rätta.

Vid en kort rättegång fann en domstol i den centrala staden Chengdu Li skyldig och dömde honom till fyra månaders fängelse och böter på 20.000 yuan, sade Li's tidigare advokat Ran Tong och vän till familjen Xing Qingxian.

Kina har varit känt för att undersöka politiska motståndare för påstådda ekonomiska brott, däribland konstnären Ai Weiwei, den mest internationellt erkända omhändertagna personen under de pågående tillslagen.
Read more ....


Human Rights Watch, 1 juni 2011
Den kinesiska regeringens ansträngningar att tysta källor till "instabilitet" sedan mitten av februari påminner kusligt om kampanjen av förnekelse om Himmelska fridens torg massakern. Genom att vägra att förkasta de militära kraftåtgärderna den 4 juni 1989, säger den kinesiska regeringen tydligt att samma brutala strategi ligger kvar på bordet.
Sophie Richardson, Asien opinionsbildningansvarig på Human Rights Watch
(New York) - Den kinesiska regeringens vägran att ta ansvar för massakern på obeväpnade civila i juni 1989 lade grunden för statens handlande i de nuvarande kraftåtgärderna mot oliktänkande, sade Human Rights Watch i dag.

I 22 år har den kinesiska regeringen förnekat och dolt Himmelska fridens torg massakern och förföljandet av överlevande, anhöriga och de som utmanar regeringens berättelse i juni 1989. Detta förtryck och dess efterverkningar banade väg för den förebyggande tillslag mot aktivister och kritiker i spåren av folkliga resningar i Mellanöstern i år, sade Human Rights Watch. Read more ...


Financial Times, 25 november 2010
Av Minxin Pei
Numera har Kina och "bestämdhet" blivit praktiskt taget synonyma. Skildringen av Mittens rike i västerländsk press är jämnt fördömmande. Det upprätthåller en undervärderad valuta och vinner orättvisa handelsfördelar, det mobbar sina grannar i territoriella tvister, det gör ingenting för att hålla tillbaka de farliga nordkoreanska regimen trots dess eskalerande aggressivitet (inklusive de senaste artilleri attacker mot Sydkorea), och fortsätter att pumpa stöd till Pyongyang.

Inom Kina är dock den allmänna uppfattningen om Pekings internationella beteende nästan precis tvärtom. De flesta vanliga människor tycker den kinesiska regeringen är, om något, inte självsäkra nog. De ser sina ledare som ryggradslösa och västs kritik av kinesiska beteenden som orättvis och hycklande. Read more .....


The Telegraph, 2 juni 2011
Den fängslade kinesiska konstnären Ai Weiwei har utsetts till hedersledamot i Royal Academy nästan två månader efter att han greps av Kinas hemliga polis.
AI, en frispråkig kritiker av Kinas regerande kommunistparti, greps den 3 april och utreds för "skattefusk", även som vänner, familj och anhängare säger att anklagelserna används som en förevändning att tysta honom.

Titeln "heders akademiker"går till konstnärer som inte bor i Storbritannien, och de behöver inte delta i ledningen av Royal Academy. De 80 i Royal Academy, som alla är utövande konstnärer, röstar in upp till två nya hedersmedlemmar varje år.

Royal Academy sade att Ai, son till Ai Qing, en av Kinas mest kända moderna poeter som själv var förföljd av kommunistpartiet var "en av de mest betydelsefulla kulturpersonligheterna i sin generation i Kina och internationellt." Det nämnde ingent om AI: s internering, som har utlöst ett internationellt ramaskri i konstvärlden, med artister som Salman Rushdie, författaren Anish Kapoor, som propagerat för hans frigivning. Read more ....


Radio Free Asia, 1 juni 2011
En kinesisk förespråkare för kvinnors rättigheter är fortfarande avskuren från supportrar och vänner.
Myndigheterna i östra kinesiska provinsen Shandong har ytterligare skärpt kontrollen av den blinda aktivisten Chen Guangcheng och hela hans familj efter hans frigivning från fängelset förra året.

Nanjing-baserat online aktivisten Han Peirong, känd på mikrobloggtjänst Twitter som @ pearlher, sade att hon sett en ökning av antalet säkerhetsvakter runt Chens hem i Yinan sedan hennes sista resa dit i januari.

"Man kan inte komma igenom alls", sade hon tisdag från Chens hemby Dongshigu.

"De är helt avskurna, och övervakningen har ökat," säger He, som gjort besök för att hjälpa till att uppmärksamma den svåra situationen för Chen och hans familj, som har varit i husarrest sedan han frigigavs från ett fyra år fängelsestraff i september förra året. Read more .....


Asian Times, 2 juni 2011
Många tolkningar har gjorts av nordkoreanska högste ledarens Kim Jong-Ils 20-26 maj järnvägs turné i Kina, hans tredje besök sedan 13 månader och hans sjunde på 2000-talet. Kim gjorde det veckolånga, inofficiella besöket på inbjudan av Kinas president Hu Jintao, som också är generalsekreterare i centralkommittén för det regerande kommunistpartiet i Kina (CPC).

Som Sydney Morning Herald den 30 maj grinigt rapporterade, rullade Kina's regim ut röda mattan för den besökande nordkoreanske ledaren. En sådan nivå av välkomnande har aldrig utsträckts till andra besökande utländska ledare eller amerikanska presidenter.

"Åtta av Kinas högsta nio ledare mötte den nordkoreanske ledaren, Kim Jong-il, när han turnerade landet för tredje gången på 13 månader, i ett särskild bepansrat tåg.

"Kinesiska ledarna motiverar sådan exeptionell röda mattan behandling - som ingen annan ledare från något annat land fått - eftersom de två socialistiska staterna har alltid varit" så nära som läppar och tänder "."

Kim Jong-il träffades separat och hade samtal med Hu Jintao, Kinas premiärminister Wen Jiabao och andra ledande CPC ledare, däribland Li Changchun, Xi Jinping, Li Keqiang, Han Guoqiang och Zhou Yongkang, rapporterar sydkoreanska Central News Agency.

Den kinesiska ledningens behandling av Kim Jong-il är ett odiskutabelt tecken på att Kina erkänner fyra viktiga fakta.

Den första är den kritiska roll Kim Il-Sung och hans medarbetare spelade i befrielsen av nordöstra Kina och grundandet av Folkrepubliken Kina. Inget annat land erbjöd hjälp eller stöd till de kinesiska frihetskämparna som leddes av Mao Zedong i det kinesiska inbördeskriget mot de USA-finansierade och beväpnade nationalistiska Chiang Kai-shek trupperna. Read more ....

No comments:

Post a Comment