Monday 13 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


UPI, 13 juni 2011
BEIJING,- upp till 1000 personer drabbade samman med säkerhetspersonal i Guangdongprovinsen i den senaste av flera protester över hela landet, sade en tjänstemän.

Helgens händelse i Xintang nära provinshuvudstaden Guangzhou ledde till kvarhållande av 25 misstänkta, rapporterade China Daily. Sammandrabbningarna berodde på en tvist bland gatuförsäljare, sades det.

Tidningen skriver att mer än 100 personer samlades började kasta flaskor, tegel och sten på polis som utreder tvisten efter rapporter om att en leverantör hade dödats av polisen.

Vid ett tillfälle hade publiken svällde till mer än 1000.

Xintang sammandrabbningarna kom i kölvattnet på dagar av protester i Lichuan i Hubei-provinsen, där gatorna patrulleras av ca 1.000 kravallpolis, rapporterade The New York Times. Protesterna gäller bland annat en lokal lagstiftare som dödats medan han var i polisens förvar. Read more ....


The New York Times, 13 juni 2011
DAMAO, Kina - De mongoliska nomader som har befolkat dessa blåsigt gräsmarker i årtusenden har länge haft ett stormigt förhållande med sina hankinesiska grannar i söder. Djingis Khans hästburna erövrare invaderade Peking år 1215, och Qing-dynastins arméer återvände till fyra århundraden senare.
Vid tiden då Maos kommunister förklarade sig som segrare 1949, hade mongolerna som levde i det som senare blev autonoma regionen Inre Mongoliet i Kina i stort pacificerats genom Han invandring, blandäktenskap och gammaldags förtryck.

Men de etniska mongoliska protester som svept genom ett antal städer under de senaste veckorna är en allvarsam påminnelse om att regeringens assimilering eller järnhand inte helt kan släcka längtan hos några av Kinas 55 etniska minoriteter, som står för 8 procent av landets befolkning .

"Vi känner att vi håller på att drunkna av Han-kineser, sade en 21-årig datavetenskaps student, som talar genom stängslet i Hohhot University, där han och tusentals andra mongoliska studenter spärrades in förra veckan för att hindrar dem från protestera på gatorna. "Regeringen talar alltid om etnisk harmoni, men varför känner vi oss förtryckta?" Read more .....


The Tibet Post, 13 juni 2011
Dharamshala: - Protester i Kardze i östra Tibet intensifierades, när två demonstrationer arrangerades vid den hårt trafikerade Kardze marknaden den 10 juni 2011. En tibetansk munk och nunnor intensifierade protesterna mot det kinesiska styret trots de blev slagna och gripna av de kinesiska myndigheterna.

Mr Choegyal, en tibetansk som just nu bor i Bryssel, berättade för Tibet Post International att demonstranterna skrek slagord som "Bjud in Dalai Lama till Tibet" Tibet är oberoende "," Vi vill ha mänskliga rättigheter i Tibet "," Ingen religiös frihet i Tibet "och" Leve Dalai Lama och de delade ut flygblad under sin fredliga protester.

Enligt tibetanska Centrum för mänskliga rättigheter och demokrati, Goyang, iscensatte en munk i Tsitsang klosterret en demonstration med slagord: "Länge leve Dalai Lama" och "frihet i Tibet". Han uppmanade också att släppa Pangri Rinpoche och alla andra fångar i Tibet. Goyang kommer från Tsagleg Village, Lhopa Township, Kardze län. Född att Thupten (far) och Tsegyen Dolma (mamma), han är 30 år gammal och studerar vid Karze kloster vid tiden för hans gripande. Under 2008 Upproret i Tibet, greps hans 23-årige bror, Loyang, den 20 maj 2008 och dömdes till tre års fängelse. Read more ......


ClearWisdom, 11 juni 2011
En medborgerliga rättigheter advokat som försvann i Beijing i april 2011 har återvänt till sin hemstad, han mycket svag. Enligt källor i Kina, kan Mr Jin Guanghong bara vagt minnas misshandel, att vara bunden till en säng och tvångsmatats. Han minns injiceringar med okända droger. Mr Jin blev advokat 1996. Han började försvara Falun Gong-utövare under 2008. Hans bortförande är en del av den nuvarande vågen av arresteringar av civila rättigheter advokater och andra röster om mänskliga rättigheter som inleddes i februari 2011. Read more ....

No comments:

Post a Comment