Friday 3 June 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Guardian, 3 juni 2011
Den kinesiska militären anklagade Förenta staterna (USA) på fredagen att inleda ett globalt "Internet krig " för att störta arabiska och andra regeringar, detta för att styra strålkastarljuset bort från anklagelser om stora online-attacker mot västerländska mål med ursprung i Kina.

Anklagelserna på fredagen från kinesiska militärakademin och deras uppmaning till hårdare övervakning av Internet, följer på anklagelser i veckan att hackers i Kina har attackerat personliga Gmail-konton på flera hundra personer, däribland statliga tjänstemän, militärer och politiska aktivister.

Google spårar ursprunget för dessa angrepp till staden Jinan som är hem för en militär yrkesskola vars datorer var kopplade till en mer sofistikerad attack mot Googles system för 17 månader sedan. Kina har förnekat ansvar för båda attackerna. Read more ....


Amnesty International, 3 juni 2011
Det har gått 22 år sedan Folkets befrielsearmé sköt mot fredliga demonstranter i Beijing och andra städer, dödade hundratals, om inte tusentals, studenter och andra vanliga människor som hade samlats för att kräva en mer öppen och lyhörd regering.

Under de två decennierna sedan de hårda tillslagen mot obeväpnade demonstranter, har den kinesiska regeringen förhindrat alla möjligheter till en öppen och ärlig redovisning av vad som hände i och kring Himmelska fridens torg den 3 juni och 4.

Vad många kallar en massaker, kallar det kinesiska kommunistpartiet endast en "politisk störning." Den här veckan öppnade Kina upp sina hemliga nationella arkiv, men motiverade att hålla några av de historiska dokument på Himmelska fridens torg (och andra obehagliga störningar) bakom en mask.

Men den brutala taktik och efterföljande tillslag anställd av regeringen för att undertrycka den studentledda demokratirörelsen från 1989 är inte bara historia. De är ett fortlöpande verktyg som används för att undertrycka även möjligheten till en utmaning för kommunistpartiets maktmonopol. Deras användning undergräver regelbundet yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet inskriven i Kinas egen konstitution. Read more ...


The Wall Street Journal, 3 juni 2011
Russell Leigh Moses är en Peking-baserade analytiker och professor som skriver om kinesisk politik.
Partimedlemmar i Kina vaknade till en ny storm denna vecka. Nej, det var inte Mongoliet. Den oron hanteras skickligt, med den vanliga mått av kraft.

Detta utbrott var annorlunda: under den gångna helgen - i en ovanlig utmaning för partiets allt hårdare grepp om kinesisk politik - har omkring 30 aktivister, forskare och online kommentatorer meddelade att de planerade att ställa upp till val som "folkets representanter" till olika lokala lagstiftande församlingar, eller folkkongresserna.

Många av de blivande kandidaterna är välkända över hela bloggosfären, och fått en betydande uppmärksamhet av allmänheten. Deras skrifter är listiga, med en av de mest populära-Li Chengpeng-kommenterarna som på sin blogg nyligen sa att muren i Kina som skiljer politiken från folket är en som kan omformas genom att helt enkelt sätta in några fönster.

Det finns mer än ett mått på mod här. Medan alla medborgare över 18 år tekniskt kan ställa upp att tjänstgöra i folkkongresserna, har de som är nominerade normalt måst uppnå partens medgivande. De som har försökt att nominera sig själv i det förflutna har sällan haft stor framgång med att gå mycket långt i processen, och många har befunnit sig på fel ände av regeringens vrede. Read more ...


Radio Free Asia, 3 juni 2011
Kinas nedslag i Inre Mongoliet intensifieras.
Kinesiska myndigheter har öst säkerhetspersonal och pansarfordon in i Inre Mongoliet efter hela regionens protester mot överutnyttjande av gräsmarker och herdars rättigheter.

"När jag klev på tåget vid Hohhot [den regionala huvudstaden], såg denna plats ut att förbereda för krig, säger en källa i regionen på torsdagen. "Det fanns speciella poliser överallt som bär skottsäkra västar."

"De bar automatvapen och pekar dem på passagerarna i Hohhot järnvägsstationen." Read More ....


Radio Free Asia, 3 juni 2011
Kinesiska myndigheter försöker vinna stöd på ett tibetanskt kloster med erbjudanden om pengar.
Tibetanska munkar på det belägrade Kirti-klostret har vägrat ta emot pengar som erbjuds av de kinesiska myndigheterna i ett uppenbart försök att köpa deras lojalitet, sade tibetanska exil källor.

Samtidigt förblir kinesiska trupper och beväpnade poliser stationerade i närheten av klostret i Kinas sydvästra Sichuanprovinsen, där en munk vid namn Phuntsog avled den 17 mars efter tänt eld på sig själv i en protest mot det kinesiska styret.

"Någon gång i mitten av maj, meddelade kinesiska myndigheter en plan för att distribuera en månatlig ersättning på 800 yuan till varje munk vid Kirti," sade Indien-baserade tibetanska munkar Kanyag Tsering och Lobsang Yeshe sade, med hänvisning till kontakter i regionen. Read more ...

No comments:

Post a Comment